De la slujbe mai bune la sentinţe mai blânde în instanţă, oamenii consideraţi frumoşi, atrăgători, sunt în mod clar favorizaţi.
Nu este însă ceva intenţionat, ci subconştient, iar explicaţia este acum bine argumentată ştiinţific.
Potrivit unei noi teorii, un chip frumos stimulează receptorii μ-opioid (MOR) din creier, despre care se crede că au influenţă în mecanismul biochimic al recompensei.
Oamenii de ştiinţă au observat că la şoareci apare o preferinţă pentru anumiţi parteneri atunci când aceşti receptori sunt stimulaţi.
Pentru a vedea dacă şi oamenii reacţionează în mod similar, 30 de bărbaţi au fost rugaţi să ia parte la un test.
Ei au văzut poze cu mai multe chipuri de femei. Unii bărbaţi au primit un medicament care stimulează receptorii MOR, alţii placebo, iar alţii un medicament care inhibă acei receptori.
Rezulatetele testului au arătat că oamenii caută chipuri frumoase pentru că atunci creierul le oferă o senzaţie de mulţumire. Subiecţii stimulaţi cu medicament se uitau mai mult timp la femeile frumoase şi le dădeau note exagerate în comparaţie cu restul femeilor.
Concluzia demonstrează încă o dată că interacţiunile noastre sociale sunt influenţate de aspectul fizic, iar evoluţia speciei a decis să cautăm parteneri cât mai atrăgători.
Deocamdată, cercetătorii n-au putut să afle ce anume îi face pe unii oameni să fie consideraţi mai frumoşi. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Molecular Psychiatry.
Sursa: Science Mag