De ce recomandă specialiştii extirparea ambilor sâni în cazul femeilor care posedă genele BRCA1 şi BRCA2?

13 02. 2014, 00:00

Realizat de cercetătorii americani şi canadieni, studiul a arătat că, din cele 100 de femei supuse unei mastectomii bilaterale, imediat după detectarea unui cancer mamar într-un stadiu precoce, 87 erau încă în viaţă la 20 de ani după acea operaţie, în condiţiile în care procentul era de 66% pentru femeile care au optat pentru extirpaea unui singur sân.

Aproximativ 0,2% dintre femei sunt purtătoare a două mutaţii pe genele BRCA1 şi BRCA2 care cresc riscul de apariţie a unui prim cancer mamar cu 60-70% şi favorizează apariţia unui al doilea cancer mamar.

Aceste mutaţii le fac pe femeile purtătoare să opteze pentru mastectomii preventive, aşa cum a fost cazul, anul trecut, al actriţei americane Angelina Jolie. Actriţa nu era diagnosticată cu cancer mamar în momentul în care a fost operată.

Pentru a preveni un al doilea cancer, aproape 50% dintre femeile americane cu predispoziţie pentru această boală acceptă să suporte o mastectomie bilaterală imediată, după diagnosticarea cancerului mamar. Până la acest studiu, nu era cunoscut însă impactul avut de aceste ablaţii asupra riscului de deces.

Am ajuns la concluzia că este judicios să propunem mastectomii bilaterale ca tratament iniţial pentru femeile cu cancer mamar într-un stadiu precoce şi care sunt purtătoare ale mutaţiilor BRCA1 şi BRCA 2„, au explicat autorii acestui studiu, publicat în revista medicală britanică British Medical Journal (BMJ).

Studiul a fost realizat între 1975 şi 2009 pe un eşantion total de 390 de femei, dintre care 44 au suportat o mastectomie imediat după diagnosticarea lor cu cancer, iar celelalte 346 au ales la început extirparea unui singur sân.

Dintre acestea din urmă, 137 au fost nevoite ulterior să apeleze la ablaţia şi celui de-al doilea sân.

79 de femei au murit pe parcursul celor 20 de ani de după diagnosticare – 18 în primul grup şi 61 în al doilea grup.

Cercetătorii au dezvăluit, totodată, că beneficiile aduse de ablaţia bilaterală au fost mai evidente în al doilea deceniu de monitorizare, majoritatea deceselor intervenind la femeile care au dezvoltat un al doilea cancer mamar.

Sursa: Mediafax, AFP