Cercetătorii de la Universităţile din Leiden şi Amsterdam au întreprins recent primul studiu din lume ce urmărea să determine efectele tirozinei asupra capacităţii de reacţie. Rezultatele, publicate în jurnalul Neuropsychologia, sugerează că, într-adevăr, acest compus influenţează timpul de reacţie, „ascuţind” reflexele.
Cercetătorii au creat o situaţie în care participanţii la test trebuiau să întrerupă brusc o anumită activitate pe care o desfăşurau la un moment dat. Li se cerea să privească atent un ecran şi, atunci când apărea o săgeată verde, trebuiau să apese pe un buton, cât de rapid puteau; în acelaşi timp, trebuiau să se asigure că butonul pe care apăsau se potrivea cu direcţia săgeţii. Dacă apărea o săgeată roşie, atunci nu trebuiau să atingă tastatura.
Subiecţii au participat la 2 sesiuni de testare. În cadrul primeia, au primit suc de portocale cu adaos de tirozină, iar în celalaltă ocazie, suc de portocale ce conţinea doar un placebo.
Testele au arătat că participanţii au obţinut rezultate mai bune la test atunci când consumaseră suc cu tirozină.
Efectul pozitiv al tirozinei asupra vitezei de reacţie ar putea fi util din perspectiva siguranţei rutiere. De exemplu, dacă se formează brusc o coloană de maşini, reflexele rapide pot preveni un accident. În multe alte situaţii care survin în trafic, reflexele ascuţite se pot dovedi esenţiale pentru siguranţă.
După cum afirmă cercetătorii, suplimentele cu tirozină sau alimentele bogate în tirozină sunt un mijloc mai sănătos, mai ieftin şi mai sigur de a îmbunătăţi în general capacităţile intelectuale, preferabil administrării de medicamente precum Ritalin sau Modafinil, la care recurg adesea studenţii pentru a-şi îmbunătăţi rezultatele la învăţătură.
Printre alimentele ce conţin tirozină se numără: carnea de pui şi curcan, produsele lactate, ouăle, spanacul, migdalele şi arahidele, bananele, avocado, fasolea, soia.
Sursa: MedicalXpress