Cercetătorii americani de la Universitatea Rice şi de la Universitatea din North Texas au analizat, pentru început, o serie de profiluri preluate de pe site-urile de întâlniri, apoi au cerut participanţilor la experiment să completeze un chestionar online.
În urma experimentului, aceştia au constatat că teoriile actuale, conform cărora oamenii caută parteneri cu o înălţime asemănătoare s-ar putea să nu fie adevărate.
„Studiul nostru arată că, în ceea ce priveşte trăsături fizice precum înălţimea, asemănarea nu este regula dominantă, mai ales în cazul femeilor”, a declarat Michael Emerson, profesor de sociologie şi coautor al studiului.
Conform datelor obţinute, principalele motive invocate de femei pentru alegerea unui partener mai înalt au fost că, alături de acesta, se simt mai feminine şi mai protejate.
Studiul, intitulat „Înălţimea contează? O examinare a preferinţelor legate de înălţime în relaţiile romantice„, a fost desfăşurat în două părţi.
În prima parte, cercetătorii au analizat preferinţele privitoare la înălţime ale persoanelor care căutau un partener pe site-urile de profil – 455 de bărbaţi şi 470 de femei din Statele Unite.
Conform studiului, doar 13,5% dintre bărbaţi doreau să aibă întâlniri romantice cu femei mai scunde, în timp ce aproape jumătate dintre femei – 48,9% – doreau să aibă astfel de întâlniri cu un bărbat mai înalt.
În a doua parte a studiului, 54 de bărbaţi şi 131 de femei, recrutaţi dintr-o universitate americană, au completat un chestionar online, care admite o infinitate de răspunsuri, iar rezultatele au confirmat descoperirea din prima parte a studiului.
Astfel, doar 37% dintre respondenţii de sex masculin au răspuns că doresc să se întâlnească cu femei mai scunde, în timp ce 55% dintre femei au afirmat că doresc să aibă întâlniri cu bărbaţi mai înalţi.
George Yancey, profesor de sociologie la Universitatea din North Texas şi coordonatorul studiului, consideră că preferinţele privitoare la înălţime se explică prin aşteptările din societatea tradiţională şi pe stereotipurile legate de diferenţa dintre sexe.
„Capacitatea bărbaţilor de a oferi protecţie fizică este clar legată de stereotipurile conform cărora bărbaţii sunt consideraţi protectori. Iar într-o societate care încurajează bărbaţii să fie dominanţi, iar femeile supuse, imaginea unui bărbat înalt alături de o femeie mai scundă reafirmă această valoare”, a spus George Yancey.
Surse: Mediafax, Daily Mail, Universitatea Rice