Arheologii egipteni au descoperit în regiunea Ad Daqahliyah, la 100 de kilometri de Cairo, corpul mumificat al unei femei înmormântate alături de 180 de statuete funerare (ushabti), a anunţat ministrul egiptean al Antichităţilor. Un număr mare de statuete reprezintă semnul unui statut social înalt al defunctei.
În sudul ţării, la Luxor, unde a fost descoperit mormântul faraonului Akhenaton, arheologii egipteni şi spanioli au descoperit noi inscripţii şi fresce reprezentându-i unul lângă celălalt pe Amenhotep al III-lea şi fiul său, Amenhotep al IV-lea, care a domnit sub numele Akhenaton, după ce a lansat o revoluţie religioasă.
„Inscripţiile şi hieroglifele arată, de asemenea, numele celor doi faraoni unul lângă celălalt”, a precizat Mohamed Ibrahim, ministrul egiptean pentru Antichităţi. „Această descoperire este importantă, întrucât reprezintă dovada faptului că Amenhotep al III-lea şi Amenhotep al IV-lea au domnit împreună, deoarece inscripţiile datează din timpul primului Heb-Sed al lui Amenhotep al III-lea„, a mai spus acesta.
Heb-Sed este o sărbătoare religioasă care marchează împlinirea a 30 de ani de domnie a unui faraon din Egiptul Antic.
Akhenaton, faraon din a 18-a dinastie, a domnit în Egipt cu 1.300 de ani înainte de Iisus Hristos. Domnia lui a fost marcată de o tentativă de introducere a monoteismului, prin cultul discului solar Aton, şi printr-o intensă creativitate artistică. Analize realizate pe ADN-ul unor mumii au arătat recent că Akhenaton a fost tatăl faronului Tutankhamon.
Surse: Mediafax, AFP, VisirAmenhotep