Potrivit unui studiu realizat de Northwestern Medicine, mai corect ar fi să spunem că memoria noastră rescrie trecutul, nu că îl redă.
Amintirile primesc mereu un update inconştient, fiind completate cu informaţii noi, actuale, scrie Eurekalert.
Spre exemplu, când ne amintim de momentul în care ne-am văzut pentru prima dată iubitul/iubita, este posibil ca sentimentul acela puternic pe care îl simţim să nu fi existat atunci, ci să fie o proiecţie în trecut a iubirii noastre de acum, precizează Donna Jo Bridge, de la Universitatea Northwestern.
Psihologii spun că acest fenomen apare pentru a ne ajuta să ne adaptăm la schimbările care au loc permanent în jurul nostru şi să ţinem cont de ce este important acum.
“Memoria nu este o camera video, ea editează, rescrie evenimente, ca să creeze o poveste care să se potrivească în prezent. Construieşte ceva actual”, spune Donna.
Procesul de modificare a trecutului are loc în hipocampus, arată acest studiu. La testare au participat 27 bărbaţi şi femei. Ei au fost rugaţi să reţină mai multe imagini cu diferite obiecte amplasate pe anumite fundaluri, iar la final să-şi amintească pe ce fundal se afla fiecare obiect.
“Memoria este menită să ne ajute să luam decizii corecte în prezent, de aceea trebuie să fie la zi. Din acest motiv, informaţiile relevante astăzi pot suprascrie amintirile mai vechi”, explică Joel Voss, autorul studiului.
Rezultatul a fost publicat în Journal of Neuroscience.
Sursa: Northwestern