Ce riscă femeile care decid să nască acasă?
Specialiştii avertizează personalul medical că are obligaţia morală de a-i informa pe viitorii părinţi asupra pericolelor asociate naşterii la domiciliu.
Cel mai recent studiu este şi cel mai mare de acest gen: a avut în vedere aproape 14 milioane de naşteri. Autorii, cercetători la Weill Cornell Medical College, din New York, au ajuns la concluzia că factorul determinat în creşterea riscului de moarte a nou-născutului nu este prezenţa moaşei în locul unui medic, ci locul unde se desfăşoară naşterea.
Rezultatele arată că riscul absolut al mortalităţii neonatale este de 3,2 la 10.000 naşteri în spital, iar în cazul naşterii la domiciliu – de 12,6 la 10.000 de naşteri, ajungând la 21, 9 dacă e vorba despre prima naştere a femeii. (Mortalitatea neonatală a fost definită ca incluzând decesele ce survin în primele 28 de zile de la naştere.)
Cu alte cuvinte, riscul mortalităţii neonatale este de 4 ori mai mare în cazul naşterii acasă faţă de naşterea în spital, ajungând să fie de 7 ori mai mare dacă e vorba despre prima naştere şi de 10 ori mai mare dacă e vorba despre sarcini prelungite, cu durata de peste 41 de săptămâni.
Cercetătorii au mai calculat că, dacă numărul naşterilor la domiciliu, asistate de moaşă, va continua să crească în ritmul actual, cu 10% pe an, atunci numărul de decese neonatale evitabile s-ar putea dubla faţă de nivelul anului 2009.
În aceste condiţii, spun autorii studiului, personalul medical specializat în obstetrică este dator să comunice viitorilor părinţi informaţii clare privind riscurile naşterii la domiciliu.
De asemenea, ei afirmă că spitalele ar trebui să creeze un mediu primitor şi confortabil pentru naştere şi să evite intervenţiile obstetrice non-necesare, deoarece acestea îi pot face pe oameni să respingă ideea naşterii în spital.
Sursa: Mail Online