Imprimantele care printează tridimensional şi aparatele care pot sintetiza artifical secvenţele ADN-ului unor viruşi periculoşi sunt deja o realitate.
Anul trecut, o echipă de savanţi din California a reuşit să reproducă toxina botulinică tip H, care este cea mai letală substanţă descoperită până acum. Un singur gram poate ucide peste 500 de milioane de oameni, scrie Live Science.
La fel, în anul 2002, virusul poliomielitei a fost recreat, iar în 2005 la fel s-a întâmplat şi cu virsului gripei spaniole, care a făcut ravagii în 1918.
Îngrijorător este însă că aparatele care pot trezi la viaţă aceşti „monştri” de mult dispăruţi pot fi cumpărate chiar şi online.
Cine vrea să pornească o pandemie trebuie doar să aibă bani şi cunoştinţe pentru a folosi aceste aparate. De aceea, tot mai multe informaţii genetice devin secrete de stat, pentru ca autorităţile să fie sigure că nimic nu ajunge la oameni care ar vrea să facă rău.
Tehnologia evoluată şi accesibilă poate oricând deveni o armă mortală. La fel şi informaţia, care poate ajunge foarte uşor online, adică la dispoziţia oricui.
Ceva similar s-a întâmplat în anul 2010, cu virusul informatic Stuxnet, creat pentru a distruge bazele nucleare iraniene. Codul sursă al acestui virus a fost apoi publicat pe Internet, de unde poate fi preluat de oricine, care va reuşi astfel să treacă de măsurile de siguranţă ale oricărui server.
Acelaşi lucru se poate întâmpla şi cu codul genetic al unui virus, iar rezultatele ar fi catastrofice.
Virusul gripei spaniole, care a ucis 50 de milioane de oameni în anul 1918, poate fi găsit, prin codul său genetic, pe Internet, iar dacă ar fi trezit la viaţă şi răspândit în lume, calculele estimează la peste 80 de milioane numărul morţilor.
Sursa: LiveScience