Prototipul, prezentat în revista ştiinţifică specializată Food Chemistry, are o rată de precizie de 82%.
Inspirându-se din felul în care funcţionează limba umană şi papilele sale ultrasensibile, „conceptul de limbă electronică, artificială, constă în folosirea unei varietăţi de senzori care reacţionează la diverşi compuşi chimici căutaţi”, a explicat într-un comunicat Manuel del Valle, chimist la Universitatea autonomă din Barcelona.
Limba electronică este alcătuită din 21 de „electrozi ionici” care reacţionează la diferite substanţe, precum amoniu, sodiu, nitraţi şi cloruri.
Spectrul semnalelor generate de această limbă artificială a fost apoi calibrat în funcţie de diferitele tipuri de bere la care dispozitivul a fost expus.
Graţie unei analize informatice şi unui proces automatic „de învăţare supravegheată”, dispozitivul „ne-a permis să diferenţiem principalele categorii de bere studiate: schwarzbier (bere neagră), lager, dublu malţ, pils, alsaciană şi fără alcool, cu o rată de reuşită de 81,9%„, a precizat coordonatorul proiectului.
În schimb, organul artificial a fost incapabil să recunoască băuturile ale căror semnături chimice nu i-au fost predate (amestec de bere şi sucuri răcoritoare şi alte băuturi), dovadă a fiabilităţii sale, consideră experţii.
„Acest instrument ar putea într-o bună zi să echipeze roboţii cu un simţ al gustului” şi ar putea chiar să „înlocuiască grupurile de degustători din industria alimentară, pentru a ameliora calitatea produselor destinate consumului”, au adăugat coordonatorii studiului.