Cercetătorii germani au descoperit că putem păcăli uşor creierul să creadă că mâncărimea apare pe mâna opusă atunci când ne uităm în oglindă.
Christoph Helmchen şi colegii lui de la Universitatea Lübeck, din Germania, au descoperit că oamenii pot simţi că dispare mâncărimea atunci când, uitându-se în oglindă se scărpinau pe mâna opusă decât cea care era iritată.
În urma studiului s-a constatat că deşi efectul s-a dovedit a fi eficient doar în proporţie de 25%, comparativ cu scărpinatul în zona unde se manifesta mâncărimea, acţiunea aducea totuşi o senzaţie de relaxare.
„În ambele experimente, scărpinatul pe braţul în care nu se simţea senzaţia de mâncărime a atenuat intensitatea senzaţiei de mâncărime percepută, atunci când indivizii se uitau în oglindă”, au concluzionat oamenii de ştiinţă.
„Acest efect ar putea fi cauzat din cauza unei congruenţe perceptuale intersenzoriale, iluzorii şi trecătoare ale unor semnale vizuale, tactile şi pruriceptive. Scărpinatul în oglindă ar putea sigura un tratament alternativ pentru a reduce percepţia senzaţiei de mâncărime
în cazul bolilor de piele localizate cu prurit persistent. Această tactică ar putea avea un impact clinic semnificativ pentru că ar proteja pielea afectată”, au mai notat specialiştii.
În studiu, oamenii de ştiinţă au injectat în antebraţul drept al 26 de voluntari de sex masculin histamină, o substanţă chimică care provoacă senzaţie de mâncărime.
Deoarece injecţia crează un punct roşu, specialiştii le-au pictat subiecţilor un punct similar şi pe celălalt braţ.
Iniţial, unul dintre cercetători a scărpinat fiecare braţ al participanţilor. Aşa cum era de aşteptat, scărpinatul antebraţului drept, unde fusese injectată histamina, aducea confort, pe când scărpinatul celuilalt antebraţ nu îi ajuta pe subiecţi.
Apoi, oamenii de ştiinţă au aşezat o oglindă verticală în faţa fiecărui braţ drept, împiedicându-i pe subiecţi să îşi mai davă braţul injectat cu histamină. În acest fel, oglinda reflecta tot braţul stâng, cel care nu era afectat de senzaţia de mâncărime.
Voluntarilor li s-a cerut să se uite doar la braţul care se reflecta în oglindă, în timp ce un specialist le scărpina iar ambele braţe. De această dată, participanţii s-au simţit uşuraţi atunci când le-a fost scărpinat braţul neafectat de histamină.
Deşi efectul a fost relativ slab (senzaţia de uşurare redată de scărpinatul în oglindă fiind de doar 25% comparativ cu uşurarea obţinută atunci când era scărpinat chiar braţul afectat de mâncărime), studiul a indicat că semnalele vizuale din creier pot depăşi mesajele trimise de corp, atât timp cât există o neconcordanţă între ele.