Ce efect neprevăzut pot avea multivitaminele asupra femeilor care-şi doresc un copil?
Un studiu reralizat pe 35.000 de femei gravide a arătat că acelea care luaseră regulat suplimente de multivitamine în ultimele 6 săptămâni dinaintea concepţiei aveau un risc cu 32% mai mare de a pierde sarcina.
Milioane de femei înghit suplimente alimentare pentru a-şi vitaminiza şi remineraliza corpul, în speranţa de a-şi spori astfel şansele de a rămâne gravide şi de a naşte copii sănătoşi. Adesea, chiar medicii recomandă astfel de suplimente femeilor care doresc să aibă un copil, considerând că aceste preparate nu au cum să le facă rău.
Însă autorii studiului (oameni de ştiinţă de la Universitatea Danemarcei de Sud, U. Aarhus şi U. Pittsburg), care şi-au publicat concluziile în International Journal of Epidemiology, afirmă: „Am descoperit o creştere modestă, dar constantă, a riscului de moarte fetală timpurie la femeile care utilizau multivitamine, în special la cele care le luaseră regulat înainte de concepţie.”
Descoperirea este îngrijorătoare, dar, pentru moment, cercetătorii nu ştiu de ce au multivitaminele aceste efecte.
Sistemele sanitare din ţările dezvoltate pun în practică scheme de tratament preventiv pentru femeile însărcinate, administrând acestora suplimente de vitamine şi minerale; acestea conţin diferite vitamine, printre care vitaminele D, C şi vitamina B9 (folat, sau acid folic), foarte importantă, deoarece protejează fătul împotriva riscului de a suferi de spina bifida, o afecţiune a coloanei vertebrale, cu consecinţe neurologice severe.
Multe femei, însă, iau vitamine şi înainte de concepţie, uneori din proprie iniţiativă, fărăr a fi conştiente de riscul la care se expun. Autoriităţile sanitare din Marea Britanie, de pildă, avertizează doar în privinţa riscului de a consuma prea multă vitamina A.
După cum arată rezultatele studiului, administrarea de multivitamine cu 3-4 săptămâni înainte de concepţie a mărit riscul de avort spontan cu 23%, iar administrarea cu 6 săptămâni înainte de concepţie creşte riscul cu 32%, faţă de cazul când femeile nu luau deloc suplimente.
Deşi cauza acestui fenomen nu este cunoscută, autorii au putut totuşi elimina contribuţia altor factori, precum obezitatea, fumatul, sărăcia, avorturile spontane anterioare sau dificultăţile de a concepe.
Asemenea descoperiri sunt de natură să îngrijoreze foarte mult femeile care doresc să aibă copii, dar prof. Lucilla Poston, director al Departamentului pentru Sănătatea Femeilor, din cadrul King’s College, din Londra, a sfătuit femeile să nu intre în panică.
„Este esenţial ca datele să nu fie interpretate ca o dovadă împotriva tendinţei actuale de suplimentare cu folat. Pe bună dreptate, autorii studiului au recomandat efectuarea de studii în continuare. Între timp, suplimentele trebuie administrate în concordanţă cu actualele norme clinice,” a spus ea.
Sursa: Mail Online