Leneşii cu trei degete au obiceiuri bizare când vine vorba de mersul la toaletă. Mai exact, din trei în trei săptămâni, aceştia coboară din arbori pentru a defeca.
Iniţial, oamenii de ştiinţă au teoretizat că ajungând aproape de sol, animalele riscă să fie atacate de prădătorii din junglă şi că de aceea ei coboară atât de rar. Însă, o nouă cercetare sugerează că leneşul nu este chiar atât de leneş pe cât credem noi şi că, de fapt, el este foarte eficient, şi că motivul pentru care el merge rar la toaletă este legat de molii.
Fiecare drum până la toaletă presupune consumarea a 8% din energia zilnică a animalului, echivalentul uman al unei plimbări de 30 de minute. Biologul Jonathan Pauli, de la Universitatea Wisconsin-Madison, a studiat animalele în San Jose, Costa Rica, şi a descoperit că moliile colonizează blana animalelor, pentru ca apoi, când leneşii merg la toaletă, moliile să se dea jos din blană şi să îşi depună larvele în fecalele gazdei. Apoi, când larvele eclozează ele vor zbura tot spre leneşul pe care îl vor coloniza iar.
În urma cercetării, Pauli a presupus că trebuie să existe un beneficiu nutriţional al acestui ritual natural. Analizând mai atent fenomenul el a şi descoperit despre ce avantaje este vorba. Atunci când moliile mor şi de descompun, blana leneşului este acoperită de alge, lucru care ajută la camuflarea animalului în copaci. În plus, atunci când animalele se curăţă unele pe altele, ele mai şi mănâncă aceste alge care le aduc un aport de minerale.
Mini-ecosistemul dintre molii şi leneşi se presupune că este cheie supravieţuirii animalelor şi motivul pentru care leneşii merg la toaletă la fiecare trei săptămâni.