Home » D:News » Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă ingenioasă prin care poate fi îmbunătăţit autocontrolul

Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă ingenioasă prin care poate fi îmbunătăţit autocontrolul

Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă ingenioasă prin care poate fi îmbunătăţit autocontrolul
Publicat: 22.01.2014
Autocontrolul poate fi îmbunătăţit folosind mici impulsuri electrice transmise în creier, sugerează o nouă cercetare.

Neurochirurgii au folosit cu succes un nou tip de stimulare cerebrală care acţionează asupra unui sistem de frânare localizat în cortexul prefrontal, aria din creier situată deasupra ochilor. 

Studiul, publicat în The Journal of Neuroscience, s-a bazat pe un teste simplu de autocontrol pe care îl susţineau participanţii. Mai exact, erau rugaţi să încerce să nu mai apese din obişnuinţă un buton atunci când primeau o comandă auditivă neaşteptată. 

Participanţii aveau electrozi implantaţi în dura mater, adică în creier (procedura este utilizată pentru diagnosticarea unor variante de epilepsie de care sufereau subiecţii),  pentru a transmite stimularea electrică către zona din creier care are un efect inhibitor asupra comportamentului. 

Curentul electric care trecea prin creier a fost relativ mic şi nu a fost perceput de participanţi. 

Partea din creier ţintită,  în cortexul prefrontal, este un element crucial din reţeaua care încetineşte şi opreşte unele comportamente. 

Uneori, participanţii au fost ajutaţi să îşi inhibe comportamentul de apăsare a butonului de transmiterea unui curent electric. 

Rezultatele au indicat că stimularea electronică a ajutat la inhibarea obiceiului de apăsare a butonului. 

„Există un circuit în creier pentru inhibarea sau frânarea răspunsurilor. Credem că noi am fost primii care am arătat că putem îmbunătăţi acest sistem de frânare prin stimularea cerebrală”, a declarat unul dintre autorii studiului, Nitin Tandon. 

Deşi, cercetarea mai are mult până când să poată îmbunătăţi autocontrolul uman la nivel general, ea indică faptul că este posibil ca prin aplicarea curentului electric să putem influenţa sistemele de frânare din creier, în anumite circumstanţe. 

Cercetarea este cu atât mai interesantă cu cât, în general, stimularea electrică a creierului întrerupe activitatea creierului. Totuşi, în acest caz, stimularea a avut un efect coerent şi pozitiv asupra comportamentului. 

Sursa: PSYBLOG

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase