Experţii au declarat că au fost „induşi în eroare” atât de originea, cât şi de compoziţia obiectului care, în acest moment, este investigat de instrumentele de măsurare de care dispune Opportunity.
Astronomii au observat că noua rocă „a apărut” fără nicio explicaţie pe un afloriment care acum câteva zile era gol. Din cauza vremii nefavorabile, roverul nu s-a putut deplasa în altă regiune, rămânând aici şi fotografiind aceeaşi zonă timp de o lună. Toate imaginile trimise de rover pe Pământ au fost analizate de oamenii de ştiinţă de la Jet Propulsion Laboratory (JPL).
Omul de ştiinţă Steve Squyres, de la JPL a declarat că se pare că planeta „aruncă cu lucruri noi”. „Am văzut roca aşezată acolo. Ea este albă pe margini, iar în centru are o pată de culoare roşu închis – arată ca o gogoaşă cu gem. Ea pur şi simplu a apărut în acel loc pe unde noi nici măcar nu am trecut”, a mai declarat specialistul.
Squyres susţine că echipa sa a realizat două teorii privitoare la modul în care a ajuns roca în acea zonă: fie „în apropiere există o gaură din care iese fum” care a fost creată de un meteor, fie a fost aruncată de o roată a roverului.
„Am mers la o distanţă de un metru sau doi de acest loc şi cred că cea mai bună explicaţie ar fi că am lovit-o cu o roată”, a mărturisit Squyres.
Şi cu toate acestea, povestea a devenit şi mai ciudată atunci când Opportunity a investigat roca.
După ce au analizat roca, specialiştii au declarat că „nu seamănă cu nimic din ce am văzut până acum. Este foarte bogată în sulf şi în magneziu şi are de două ori mai mult mangan ca orice altceva văzut pe Marte de noi”.
„Nu ştiu ce însemnă toate aceste observaţii. Suntem foarte confuzi şi toată lumea din echipă se ceartă cu privire la care ar putea fi explicaţia”, a mai declarat Squyres.
„Tocmai asta este frumuseţea misiunii, că tocmai am realizat faptul că niciodată nu vom termina. Mereu va exista ceva tentant, ceva minunat, dincolo de capacitatea noastră de a explica sau înţelege. Asta este natura explorării”, a încheiat Squyres.
Sursa: Independent