Cercetătorii de la Agenţia spaţială japoneză (JAXA) au pus la punct o „coardă electrodinamică”, împletită cu fire de oţel inoxidabil şi aluminiu, care funcţionează conform următorului principiu: coarda se va prinde de miile de deşeuri care plutesc în spaţiu, în jurul Pământului, pentru a le atrage magnetic în atmosferă.
Electricitatea generată de coardă, care se răsuceşte în câmpul magnetic din jurul Pământului, ar trebui să încetinească deşeurile, purtate pe orbite din ce în ce mai joase odată cu fiecare mişcare de revoluţie, până ce vor pătrunde în atmosferă, unde se vor dezintegra.
„Această experienţă urmăreşte să contribuie la cercetarea metodelor pentru curăţarea spaţiului”, a explicat Masahiro Nohmi, profesor asociat la Universitatea Kagawa.
Profesorul Nohmi, care colaborează cu agenţia JAXA, a anunţat lansarea, pe 28 februarie, a unui satelit creat de universitate şi echipat cu această „coardă”.
„Avem două obiective odată cu acest prim test: desfăşurarea pe orbită a unei coarde lungi de 300 de metri şi observarea transferului de electricitate”, a explicat profesorul japonez.
Acroşarea propriu-zisă a acestei coarde de deşeurile spaţiale va fi efectuată în timpul unor experimente ulterioare. Un purtător de cuvânt al agenţiei spaţiale japoneze a declarat, la rândul său, că JAXA va efectua propriile teste în 2015.
Se estimează că peste 20.000 de deşeuri gravitează în jurul Pământului, la o altitudine cuprinsă între 800 şi 1.400 de kilometri.