Însă, potrivit unor noi studii, răspunsul la întrebarea: „Cine are un nivel mai mare de fericire, cuplurile care aleg sa facă copiii sau cele care aleg să nu?” se pare că este şi „da” şi „nu”.
Un raport al oamenilor de ştiinţe de la universităţile Princeton Stony Brook, publicat în Proceedings of the National Academy of Science, a scos la iveală că există „diferenţe foarte mici” între satisfacţia de viaţă a părinţilor şi a indivizilor fără copii, atunci când nu sunt luaţi în considerare alţi factor, precum venitul, educaţia, religia şi sănătatea.
Oamenii care au copii care stau în aceeaşi casă cu ei, tind să aibă mai mulţi bani, să aibă un nivel mai mare de educaţie, să fie mai credincioşi şi să aibă o stare de sănătate mai bună. „Toţi aceşti factori li se potrivesc oamenilor despre care evaluarea a indicat că au o mai mare satisfacţie a vieţii”, a declarat coautorul studiului, Arthur Stone. După ce aceşti factori au fost înlăturaţi statistic, studiul nu a descoperit nicio diferenţă privitor la nivelul de satisfacţie întâlnit în cazul celor două grupuri.
Într-un interviu, Stone a declarat că similarităţile în nivelul de fericire raportat în rândul părinţilor şi al celor fără copii, mai ales în ţările dezvoltate, poate fi atribuite priorităţilor, depinzând, mai ales, de cazul în care copilul a fost unul dorit de părinţi. „Aleg o portocală pentru că îmi plac portocalele. Tu alegi un măr pentru că îţi plac merele. Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să crezi că experienţa ta este mai bună ca a mea. Portocale este diferită de măr. A avea copii este o experienţă diferită de a nu avea copii, dar asta nu însemnă că una dintre ele este mai bună ca cealaltă”.
Studiul Princeton-Stony Brook, care a implicat examinarea unui sondaj la care au participat 1,8 milioane de americani, inclusiv părinţi cu vârste cuprinse între 34 şi 46 de ani, realizat de compania de sondaje Gallup, între 2008 şi 2012, a găsit o diferenţă între părinţi şi persoanele care aleg să nu aibă copii: părinţii tind să experimenteze mai multe urcuşuri şi coborâşuri.
„Ei au pante ascendente mai mari, simt mai multă bucurie în viaţă, dar, pe de altă parte, experimentează mai mult stres şi emoţii negative”, a declarat Stone.
Totodată, stresul îi poate determina pe părinţi să se simtă mai puţin satisfăcuţi de relaţiile lor, potrivit unui alt studiu, realizat de Universitatea Open, din Anglia.
În acest studiu, care a implicat sondaje la care au participat mai bine de 5.000 de oameni din Anglia şi Statele Unite, autorii au descoperit că acele cupluri care aleg să nu aibă copii sunt mai fericite şi mai mulţumite de relaţiile pe care le au şi de parteneri, comparativ cu indivizii care au copii. De asemenea, cei fără copii, se ocupau mai mult pentru menţinerea unei bune relaţii cu partenerul.
Potrivit studiului britanic, pentru mame, cele mai importante persoane din viaţa lor sunt copiii, pe când bărbaţii au răspuns că pentru ei cea mai importantă persoană este partenera.
„S-ar putea ca în timpul acelor ani în care oamenii devin părinţi să se producă o schimbare, femeile concentrându-se mai mult asupra copiilor”, a declarat coautorul studiului dr. Jacqui Gabb.
În mod ironic, însă, potrivit studiului realizat de Universitatea Open, „mamele aveau o viaţă mult mai fericită”, comparativ cu orice alt grup intervievat.
„Dacă ele sunt cel mai puţin mulţumite de nivelul de satisfacţie din relaţia de cuplu şi cel mai puţin fericite alături de partener şi cel mai puţin fericite când vine vorba de efortul depus pentru menţinerea relaţiei, dar se declară cele mai fericite cu viaţa pe care o duc, atunci asta trebuie să însemne ceva”, susţine Gabb.
Ce trebuie să reţină oamenii din aceste studii?
Probabil cea mai utilă descoperire a fost realizată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Open. Autorii au descoperit că atunci când sunt întrebaţi ce îi face să se simtă apreciaţi în relaţie, subiecţii au declarat că este vorba de micile acte de bunătate.
„Sunt gesturile simple precum un «Te iubesc». Dintre toate, mamele au spus că cel mai bine se simt atunci când li se aduce o ceaşcă de ceai în pat”, a declarat Gabb.
Desigur, în România, probabil că ar fi de preferat o ceaşcă de cafea, dar nu asta este esenţialul. Ceea ce trebuie să reţinem este că gesturile mici contribuie mult la fericirea unui cuplu.