Performanţa a fost realizată de cercetătorii de la Institutul pentru Studiul Moleculelor şi al Materialelor (IMM), din cadrul Universităţii Radboud din Nijmegen, Olanda. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Angewandte Chemie.
Pentru chimişti, este foarte dificil să reproducă în laborator reacţiile din materia vie. În celulele vii au loc tot felul de reacţii complexe, care se petrec simultan, în diferitele compartimente ale unui spaţiu foarte compact şi într-un mod extraordinar de eficient.
Pentru a înţelege şi a încerca să reproducă asemenea reacţii, chimiştii încearcă, de regulă, să reproducă, în diferite moduri, celula.
Jan van Hest şi Ruud Peters din cadrul IMM au imitat structura unei celule creând imitaţii ale unor organite celulare, din sfere minuscule umplute cu diferite substanţe chimice, sfere pe care le-au plasat în interiorul unei picături de apă. Apoi, au acoperit picătura cu un strat de polimer, pentru a imita peretele celular.
Cu ajutorul fluorescenţei, au putut arăta că în celula artificială astfel creată a avut loc lanţul de reacţii chimice prevăzut.
Au creat, astfel, prima celulă din polimer cu organite funcţionale. Ca şi în celuele din corpul nostru, compuşii chimici pot trece în citoplasmă, în urma reacţiilor petrecute în organite, pentru a fi apoi prelucraţi în alt compartiment al celulei.
Crearea structurilor care imită celulele reprezintă la ora actuală un domeniu de cercetare de mare interes pentru chimişti. În cadrul IMM au fost experimentate diferite metode de producere a acestor structuri.
Prof. Wilhelm Huck, de exemplu, a realizat celule din picături microscopice de soluţie foarte asemănătoare cu citoplasma, iar echipa condusă de Van Hest construieşte celule utilizând polimeri. Alţi specialişti au experimentat producerea imitaţiilor de celule din acizi graşi.
Printre planurile de viitor ale specialiştilor de la IMM se numără încercarea de a crea celule artificiale care să îşi producă singure energie şi experimente pentru controlul deplasării compuşilor chimici prin celulă, spre organite.
Simulând aceste procese, cred cercetătorii, vor putea înţelege mai bine procesele care au loc în celula vie şi vor putea, într-o bună zi, să creeze structuri care să semene foarte mult cu celulele adevărate.
Sursa: Science Daily / Radboud University Nijmegen