Există al şaselea simţ? O nouă cercetare dă verdictul

15 01. 2014, 00:00

Dacă poţi detecta prezenţa oamenilor pe care nu îi poţi vedea sau ai capacitatea de a detecta un pericol atunci când ai presentimente, atunci poate că vei fi dezamăgit când vei afla că oamenii de ştiinţă au exclus posibilitatea existenţei celui de-al „şasele simţ”. 

Un studiu realizat timp de un an de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Melbourne, publicat în jurnalul Plos One, a scos la iveală faptul că unii oameni pot detecta schimbări în mediu, chiar dacă ei nu reuşesc să le descrie cu acurateţe.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă au declarat că acest fenomen nu se produce ca urmare a vreunei abilităţi supranaturale, ci, mai curând, în baza unor indicii culese de simţurile mai convenţionale precum văzul. 

În studiu, cei 48 de voluntari au primit perechi de fotografii ce surprindeau o femeie. În unele cazuri, în una dintre poze, înfăţişarea femeii era schimbată de o coafură nouă sau de prezenţa unor ochelari. 

Fiecare imagine putea fi observată timp de 1,5 secunde, între imaginile dispuse existând o pauză de o secundă. Ulterior, subiecţii au fost întrebaţi dacă a apărut vreo schimbate în imagini şi dacă o pot identifica dintr-o listă de 9 variante. 

Rezultatele au indicat că deşi subiecţii puteau „simţi” că s-a produs o schimbare, ei nu o puteau exprima în cuvinte. În timp ce acest rezultat poate părea ca o confirmare pentru unii subiecţi care considerau că au al şaselea simţi, oamenii de ştiinţă susţin că aceste constatări indică tocmai contrariul. 

„Ceea ce au făcut oamenii a fost să proceseze informaţii pe care nu le puteau verbaliza dar pe care le culegeau, adesea inconştient. Într-un fel, fenomenul seamănă cu un tablou abstract: nu înfăţişează nimic ce ar putea fi etichetat, precum un munte sau o mare, însă, doar uitându-te la el poţi culege multe informaţii”, a declarat dr. Piers Howe de la Melbourne School of Psychological Sciences. 

„Informaţia a fost suficientă cât să le spună că s-a produs o schimbare, deoarece ei puteau să îşi dea seama că imaginea a fost modificată, însă nu reuşiseră să culeagă suficiente informaţii pentru a spune în ce consta schimbarea. Mulţi participanţi au crezut că au o abilitate cvasi-magică”, 

De asemenea, Howe a mărturisit că a început cercetarea după ce una dintre studentele lui i-a spus că posedă al şaselea simţ. „Mi-a spus că are abilitatea de a se uita la o persoană şi de a-şi da seama dacă a trecut printr-un eveniment neplăcut. Ea a mai spus că a ştiu când o cunoştinţă a fost implicată într-un accident de maşină, chiar dacă persoana nu avea semne vizibile că ar fi fost rănită. Eu i-am spus că este posibil ca ea să nu fi reuşit să identifice semnele verbale, dar să le fi observat fătă a fi conştientă de asta”, a povestit cercetătorul. 

„Primim o multitudine de informaţii pe care nu le verbalizăm. De exemplu, acest lucru se produce adesea atunci când dispare ceva. Dacă, în camera de alături, copiii mei fac foarte multă gălăgie şi apoi devin tăcuţi subit, nu realizez că ceea ce mă sperie este tocmai faptul că ei fac linişte. În subconştient devin alertat şi merg în cameră unde constat că ei fac linişte tocmai pentru că fac vreo năzdrăvănie. Iar asta nu este al şaselea simţ”, a mai explicat Howe. 

ESP, un termen larg care descrie totul de la telepatie la clarviziune, a fost studiat din anii `30, însă Howe susţine că cercetarea lui a fost prima care a arătat că oamenii pot simţi informaţii pe care nu le pot verbaliza. 

Sursa: The Gurdian