Cum ne poate ajuta cafeaua să ne îmbunătăţim memoria? (VIDEO)

14 01. 2014, 12:09

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au constatat că substanţa activă din cafea – cofeina – ameliorează anumite amintiri pe o durată de cel puţin o zi, în condiţiile în care dovezile despre efectul „dopant” al cafelei asupra memoriei erau până la acest studiu limitate.

Autorii studiului, coordonaţi de profesorul Michael Yassa, au cerut celor 73 de voluntari să privească diverse imagini cu o serie de obiecte.

Apoi, jumătate dintre ei a primit o doză de 200 de miligrame de cofeină, echivalentul a două ceşti de cafea, iar ceilalţi au primit un placebo.

În ziua următoare, cercetătorii au cerut celor două grupuri să privească o altă serie de imagini. Unele erau aceleaşi cu cele prezentate cu o zi în urmă, altele erau noi, iar altele erau asemănătoare dar cu anumite diferenţe.

Cele două grupuri au reuşit în acelaşi procentaj să separe vechile imagini de cele noi. Însă voluntarii care au primit cofeină au fost capabili să distingă mai uşor diferenţele din imaginile asemănătoare.

În cazul imaginilor similare, creierul trebuie să efectueze o sarcină „mai dificilă”, pe care oamenii de ştiinţă o denumesc „separarea modelului”.

Se pare că tocmai acest proces pare să fie stimulat de cofeină, spune profesorul Yassa, care reaminteşte că „această substanţă (cofeina) este asociată cu longevitatea sănătoasă şi poate avea efecte protectoare împotriva declinului cognitiv cauzat de diverse boli precum maladia Alzheimer”.

Un studiu realizat de National Cancer Institute (NCI), publicat în mai 2012, afirmă că persoanele între 50 de ani şi 71 de ani care consumă, în medie, trei ceşti de cafea pe zi, normală sau decofeinizată, prezintă un risc mai mic de deces produs de bolile cardiovasculare şi respiratorii, atacuri cerebrale, diabet şi infecţii.

Surse: Mediafax, AFP, Johns Hopkins