Unii istorici susţin că Alexandrul cel Mare a murit din cauze naturale, alţii cred însă că ar fi fost otrăvit cu prilejul unui banchet.
Dar ce otravă a fost folosită? S-a vorbit, de-a lungul anilor, despre arsenic şi despre diferite otrăvuri vegetale, precum stricnina (extrasă dintr-o plantă ce creşte în Asia) ori plante otrăvitoare precum cucuta, omagul, pelinul, măselariţa, brânduşa de toamnă.
Dar, după părerea dr. Leo Schep, de la Universitatea Otago (Noua Zeelandă), aceste ipoteze nu sunt plauzibile, dacă luăm de bune relatările privind felul în care a murit eroul.
Conform informaţiilor istorice, Alexandru cel Mare a murit după o agonie cumplită, care a durat 12 zile, în cursul cărora nu a mai putut să vorbească sau să meargă.
Otrăvurile menţionate mai sus ar fi provocat o moarte mai rapidă, nu o atât de lungă agonie, crede dr. Schep, care este un expert în domeniul toxicologiei.
El este de părere că Alexandru ar fi putut fi asasinat cu ajutorul unui vin otrăvit, preparat prin fermentarea unei plante denumite ştiinţific Veratrum album, iar popular stirigoaie (sau ştirigoaie, strigoaie, steregoaie – numele românesc are diferite variante regionale).
Vechii greci cunoşteau această plantă şi o foloseau cel mai adesea în scop medicinal, pentru prepararea unui vomitiv. Dar ea este o plantă foarte toxică şi, în doze mai mari, ar fi putut duce la moartea lui Alexandru. Intoxicarea datorată vinului otrăvit făcut din stirigoaie ar putea explica şi simptomele care au precedat moartea.
Dr. Leo Schep a publicat un articol, pe acestă temă în jurnalul Clinical Toxicology, împreună cu dr. Pat Wheatley, de la aceeaşi Universitate, specialist în studii clasice.
Totuşi, la peste 2000 de ani de la acele evenimente, încă nu se ştie cu precizie dacă Alexandru cel Mare a murit otrăvit şi, probabil, crede dr. Schep, nici nu vom şti vreodată.
Sursa: Mail Online