„Întreaga acţiune ce cuprinde saltul şi capturarea rândunicii în zbor are loc atât de repede, încât ne-a luat ceva timp să înţelegem ceea ce tocmai am văzut”, a explicat Nico Smit, directorul Unit for Environmental Sciences and Management din cadrul Universităţii North-West din Potchefstroom, Africa de Sud.
După ce au înţeles ceea ce au capturat în imagini, „prima reacţia a fost de bucurie intensă, pentru că am realizat că am fost spectatori la ceva cu adevărat incredibil şi unic”, a mai spus Smit.
Aceasta este prima dovadă confirmată care atestă momentul în care un peşte de apă dulce atacă o pasăre în zbor, subliniază cercetătorii în Journal of Fish Biology. Încă din anii ’40 au circulat zvonuri care afirmau că peştele-tigru african (Hydrocynus vittatus), ce poate atinge un metru în lungime, face acest lucru. Dar Smit afirmă că echipa sa „nu a fost niciodată convinsă de aceste relatări anedoctice”. Aşadar, atunci când au pornit să studieze migrarea şi habitatul acestor peşti într-un lac din Africa de Sud din Parcul Naţional Mapungubwe, în apropiere de graniţa cu Botswana şi Zimbabwe, cercetătorii nu doreau să caute peşti care sar din apă pentru a vâna.
Cu toate acestea, în timpul petrecut pe lac, cercetătorii au văzut în fiecare zi aproximativ 20 de momente în care peştii au vânat cu succes rândunici (Hirundo rustica).
Smit afirmă că acest comportament remarcabil nu a fost observat până acum deoarece se efectuează foarte puţine studii asupra peştilor de apă dulce din Africa. „Sperăm că descoperirea noastră va atrage atenţie asupra importanţei cercetărilor asupra peştilor de apă dulce şi asupra comportamentului lor”, a mai spus Smit.
Iată imaginile capturate de cercetători:
Sursa: Nature