Gaia, care şi-a început călătoria pe 19 decembrie, lansată de o rachetă Soyuz de la Centrul spaţial din Guyana, s-a poziţionat într-un post de observare privilegiat – punctul Lagrange 2, care urmăreşte planeta noastră în mişcarea ei de revoluţie în jurul Soarelui.
O „corecţie mică a traiectoriei” va trebui făcută săptămâna viitoare, pentru a completa manevra importantă realizată marţi, se precizează în comunicatul emis de ESA.
„Plasarea pe orbită în jurul punctului L2 este o misiune destul de compexă, întrucât propulsoarele lui Gaia trebuie să împingă satelitul în direcţia dorită, păstrând în acelaşi timp instrumentele ştiinţifice fragile la adăpost de Soare”, a explicat David Milligan, directorul misiunii.
După ce instrumentele vor fi testate şi calibrate – o activitate care va dura patru luni -, telescopul va putea să îşi înceapă misiunea sa de cinci ani.
Gaia va localiza circa 1 miliard de stele, fiecare dintre ele urmând să fie monitorizată de 70 de ori, la fiecare trecere a lor prin câmpul vizual al satelitului.
Gaia va determina poziţia şi mişcarea stelelor, dar şi distanţa care le separă de Terrra – parametrul cel mai dificil de obţinut. Pentru 99% dintre ele, această distanţă nu a fost niciodată măsurată cu precizie.