“Super-ciupercile” ar putea rezolva o problemă fiziologică foarte comună azi
Vitamina D are, în organismul uman, roluri extrem de importante: de la menţinerea sănătăţii oaselor (deoarece favorizează depunerea calciului în oase) până la controlul funcţionării sistemului imunitar.
Vitamina D se formează în organismul uman sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete, care determină sinteza acestei vitamine în celulele pielii, pornind de la colesterol.
Dar, în ultimele decenii, datorită unei vieţi petrecute tot mai mult în spaţii închise şi tot mai puţin în aer liber, mulţi oameni suferă de deficienţe de vitamina D, cu consecinţe insidioase, dar serioase asupra sănătăţii, iar deficienţa se agravează în timpul iernii.
Vitamina D se găseşte în mod natural şi în unele alimente, de pildă peştele gras, sau poate fi obţinută din alimente îmbogăţite artificial cu vitamina D, precum unele tipuri de cereale, lapte sau suc de fructre, în care se adaugă vitamina D sintetică. Şi există, desigur, suplimente de vitamina D, a căror administrare nu este însă întotdeauna necesară şi benefică.
Cercetătorii de la Penn State University, SUA, au dezvoltat însă o metodă nouă de a îmbogăţi unele alimente în această vitamină: expunând o ciupercă practic lipsită de vitamina D unui puls de lumină ultravioletă, în mai puţin de o secundă conţinutul de vitamine creşte până la un nivel ce egalează ori chiar depăşeşte doza zilnică recomandată, susţin oamenii de ştiinţă.
Lumina ultravioletă determină transformarea unui compus similar colesterolului, existent în ciuperci, în vitamina D.
După cum afirmă cercetătorii, există deja unităţi de procesare a alimentelor care practică această metodă, iradiind ciupercile cu lumină UV pe banda rulantă.
Ciupercile astlfel tratate îşi menţin nivelul de vitamină D timp de până la o săptămână, dacă sunt păstrate la frigider.
O porţie de asemenea ciuperci conţine necesarul de vitamina D recomandat zilnic, care este de 15 micrograme, afirmă cercetătorii. Dacă în dietă există şi alte surse de vitamina D, atunci se recomandă consumul unor cantităţi mai mici de ciuperci.
Până în prezent, susţin cercetătorii, nu au fost observate efecte negative ale acestui tratament.
Deşi consumul unor doze prea mari de vitamina D este periculos (deoarece vitamina este solubilă în grăsimi şi nu se elimină cu uşurinţă din corp), specialiştii susţin că pentru a se ajunge la o supradoză, ar trebui ingerate cantităţi foarte mari de vitamina D şi este improbabil ca oamenii să le ingere doar din alimente.
Sursa: Live Science