Home » D:News » “Super-ciupercile” ar putea rezolva o problemă fiziologică foarte comună azi

“Super-ciupercile” ar putea rezolva o problemă fiziologică foarte comună azi

“Super-ciupercile” ar putea rezolva o problemă fiziologică foarte comună azi
Publicat: 31.12.2013
Din ce în ce mai multe persoane suferă de deficienţe de vitamina D, ca urmare a reducerii timpului petrecut în aer liber. O nouă tehnologie are însă capacitatea de a furniza organismului uman vitamina D necesară prin intermediul unui aliment obişnuit: ciupercile comestibile expuse pentru un timp foarte scurt luminii ultraviolete sunt îmbogăţite considerabil în această vitamină.

Vitamina D are, în organismul uman, roluri extrem de importante: de la menţinerea sănătăţii oaselor (deoarece favorizează depunerea calciului în oase) până la controlul funcţionării sistemului imunitar.

Vitamina D se formează în organismul uman sub acţiunea radiaţiilor ultraviolete, care determină sinteza acestei vitamine în celulele pielii, pornind de la colesterol.

Dar, în ultimele decenii, datorită unei vieţi petrecute tot mai mult în spaţii închise şi tot mai puţin în aer liber, mulţi oameni suferă de deficienţe de vitamina D, cu consecinţe insidioase, dar serioase asupra sănătăţii, iar deficienţa se agravează în timpul iernii.

Vitamina D se găseşte în mod natural şi în unele alimente, de pildă peştele gras, sau poate fi obţinută din alimente îmbogăţite artificial cu vitamina D, precum unele tipuri de cereale, lapte sau suc de fructre, în care se adaugă vitamina D sintetică. Şi există, desigur, suplimente de vitamina D, a căror administrare nu este însă întotdeauna necesară şi benefică.

Cercetătorii de la Penn State University, SUA, au dezvoltat însă o metodă nouă de a îmbogăţi unele alimente în această vitamină: expunând o ciupercă practic lipsită de vitamina D unui puls de lumină ultravioletă, în mai puţin de o secundă conţinutul de vitamine creşte până la un nivel ce egalează ori chiar depăşeşte doza zilnică recomandată, susţin oamenii de ştiinţă.
Lumina ultravioletă determină transformarea unui compus similar colesterolului, existent în ciuperci, în vitamina D.

După cum afirmă cercetătorii, există deja unităţi de procesare a alimentelor care practică această metodă, iradiind ciupercile cu lumină UV pe banda rulantă.

Ciupercile astlfel tratate îşi menţin nivelul de vitamină D timp de până la o săptămână, dacă sunt păstrate la frigider.
O porţie de asemenea ciuperci conţine necesarul de vitamina D recomandat zilnic, care este de 15 micrograme, afirmă cercetătorii. Dacă în dietă există şi alte surse de vitamina D, atunci se recomandă consumul unor cantităţi mai mici de ciuperci.

Până în prezent, susţin cercetătorii, nu au fost observate efecte negative ale acestui tratament.

Deşi consumul unor doze prea mari de vitamina D este periculos (deoarece vitamina este solubilă în grăsimi şi nu se elimină cu uşurinţă din corp), specialiştii susţin că pentru a se ajunge la o supradoză, ar trebui ingerate cantităţi foarte mari de vitamina D şi este improbabil ca oamenii să le ingere doar din alimente.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Pământul ar fi putut fi devastat de explozii spațiale „invizibile”
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cum s-au schimbat planurile militare ale României după Războaiele Balcanice
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cercetătorii au descoperit că anotimpurile Pământului sunt ciudat de desincronizate
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
Cinci evenimente istorice petrecute de Crăciun care au schimbat lumea
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele și decorațiunile?
O istorie culturală a Crăciunului, dincolo de mituri și tradiții „eterne”. Cum au apărtul cadourile, luminițele ...
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Chris Rea, peste patru decenii de muzică fără compromisuri. „Mi-am început viața ca un străin”
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Singur de Crăciun? Iată cum poți transforma liniștea într-un aliat pentru echilibrul emoțional
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Cum a ajuns Apărarea Aerospațială americană să-l urmărească pe Moș Crăciun timp de 70 de ani?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Test de cultură generală. De ce aduce ghinion să lași o pălărie pe pat?
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
Știința nu așteaptă: Evenimentele care au scris istorie în astronomie chiar de Crăciun
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
MESAJE DE CRĂCIUN 2025. Urări speciale pentru prieteni, rude sau colegii de la serviciu
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Țara în care dreptul la munca de acasă ar putea deveni lege
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Ziua în care Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Cele mai bogate familii din lume au devenit și mai bogate în anul 2025
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Crește impozitul pe mașinile hibride din 2026
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Sfatul unui psiholog pentru Crăciun și Revelion: „Magia sărbătorilor vine din interior”
Care au fost cele mai râvnite cartiere din România în anul 2025?
Care au fost cele mai râvnite cartiere din România în anul 2025?
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate
Scanările cerebrale dezvăluie un pericol ascuns în alimentele ultra-procesate