În cât timp se formează petrolul? Milioane de ani în natură, o oră în laborator (VIDEO)
Metoda, pusă la punct de inginerii de la Pacific Northwest National Laboratory (PNNL), din cadrul Departamentului Energiei din SUA, este mai simplă şi mai economică decât variantele de până acum: nu necesită uscarea prealabilă a algelor, consumând astfel mai puţin timp şi mai puţină energie.
Procesul imită unele dintre condiţiile în care s-a format petrolul în natură, în adâncul pământului, pornind de la resturi vegetale care au fost transformate, prin procese naturale, timp de milioane de ani: temperatura ridicată şi presiunea înaltă.
Metoda simplicată creată de specialiştii de la PNNL foloseşte alge umede şi supune întreaga masă de material – alge plus apă – la temperaturi şi presiuni mari: 350 grade Celsius, respectiv 211 kg pe centimetrul pătrat.
Prin această metodă, 50-70% din carbonul conţinut în alge este transformat în hidrocarburi, iar petrolul obţinut poate fi rafinat, rezultând combustibili pentru avioane, benzină sau motorină.
Din proces mai rezultă apă (care poate fi folosită pentru a cultiva în continuare alge în ea), gaz combustibil (care poate fi ars pentru a produce electricitate sau supus unor procesări chimice) şi nutrienţi precum azot, fosfor şi potasiu, necesari pentru creşterea algelor. Iar întreg procesul ia mai puţin de 60 de minute.
Sursa: Gizmag / Foto: PNNL