Testosteronul atenuează răspunsul sistemului imunitar la invazia virusului, spune prof. Mark Davis, care a condus recent un studiu pe această temă la Universitatea Stanford.
Explicaţia, spune el, ar putea fi legată de rolul de vânător al bărbatului, în cursul evoluţiei omului.
Bărbaţii fiind mai predispuşi la rănire şi boli din cauza vânătorii (dar şi a ciocnirilor violente cu alţi oameni, fie în scop de apărare, fie pentru acumularea de bunuri), organismul lor avea nevoie de intervenţia mai frecventă a sistemului imunitar. Dar exista pericolul ca sistemul imunitar să fie prea activ, ceea ce ar fi dus la boli autoimune. Bărbaţii ar fi evoluat, astfel, pentru a avea un sistem imunitar mai puţin reactiv, “mai slăbit, dar nu slab”, spune specialistul.
Studii anterioare arătaseră că femeile sunt mai predispuse la boli autoimune, în care sistemul imunitar începe să atace organismul propriu.
Cercetătorii, care şi-au publicat rezultatele în Proceedings of the National Academy of Sciences, au studiat efectele vaccinului antigripal la 53 de femei şi 34 de bărbaţi, constatând că femeile prezintă un răspuns mai puternic la vaccin, care conţine o versiune atenuată a virusului gripei.
La bărbaţi, răspunsul imun a fost mai slab, mai ales la cei cu niveluri de testosteron mai mari, ceea ce sugerează că hormonul joacă un rol în atenuarea răspunsului imun.
Sursa: Mail Online / Foto:Hepta