Premieră mondială în medicină: o inimă artificială autonomă a fost implantată unui pacient din Franţa

23 12. 2013, 00:00

Anunţul a fost făcut vineri de compania Carmat care afirmă că această intervenţie chirurgicală reprezintă o premieră mondială.

„Această primă implantare s-a desfăşurat de o manieră satisfăcătoare. Pacientul se află în prezent sub supraveghere medicală, la reanimare, este conştient şi dialoghează cu familia sa”, au precizat reprezentanţii companiei Carmat.

Autorităţile medicale franceze au avizat favorabil, la sfârşitul lunii septembrie, o astfel de operaţie, deschizând astfel noi perspective pentru pacienţii condamnaţi să aştepte vreme îndelungată din cauza rarităţii grefelor disponibile.

„Ne bucurăm pentru acest prim implant, dar ar fi bineînţeles prematur să tragem concluzii, întrucât este vorba de un singur implant şi de un interval postoperatoriu încă foarte scurt”, a declarat la rândul său directorul general al companiei Carmat, Marcello Conviti, într-un comunicat.

Firma Carmat, înfiinţată de chirurgul Alain Carpentier, celebru pe plan mondial după ce a inventat valvele cardiace Carpentier-Edwards, vrea să acopere penuria notorie de grefe căreia îi cad victime zeci de mii de persoane care suferă de insuficienţă cardiacă avansată.

Proteza creată de compania franceză, realizată pe baze ştiinţifice „solide”, vizează, potrivit reprezentanţilor firmei, „o funcţionalitate şi o durabilitate exemplare”.

Proteza imită în totalitate o inimă umană normală cu două ventricule care mobilizează sângele aşa cum o face muşchiul cardiac, prin senzori care permit accelerarea inimii, decelerarea, creşterea debitului, scăderea debitului    

„Ea imită în totalitate o inimă umană normală cu două ventricule care mobilizează sângele aşa cum o face muşchiul cardiac, prin senzori care permit accelerarea inimii, decelerarea, creşterea debitului, scăderea debitului. Dacă bolnavul doarme, debitul scade. Dacă bolnavul urcă scările, atunci îl măreşte, iar proteza nu are nimic de-a face cu o pompă mecanică”, a explicat, în septembrie, Philippe Pouletty, cofondator al companiei.

Pacientul operat miercuri, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, suferea de o insuficienţă cardiacă terminală, cu un pronostic vital angajat, şi nu beneficia de nicio alternativă terapeutică, potrivit condiţiilor impuse de autorităţile medicale franceze.

Compania Carmat consideră că inima sa artificială ar putea salva în fiecare an vieţile a câtorva zeci de mii de pacienţi, fără riscul de respingere a grefei, asigurându-le, totodată, o calitate a vieţii fără precedent.

Surse: Mediafax, AFP