Eşti înalt(ă)? Iată unul dintre avantajele înălţimii
La studiu, realizat dde cardiologul Michael Miedema, din cadrul Minneapolis Heart Institute Foundation, au participat 2.703 persoane implicate într-un proiect de cercetare mai larg, numit Family Heart Study.
Participanţii au fost examinaţiţi cu ajutorul tomografiilor computerizate, pentru a vedea în ce măsură vasele de sânge erau îngustate datorită plăcii de aterom (depuneri de colesterol şi substanţe minerale pe pereţii interni ai vaselor de sânge). Aceste depuneri îngustează diametrul vaselor (putând duce chiar la astuparea lor completă) şi măresc riscul apariţiei atacului de cord.
Tomografiile au urmărit identificarea prezenţei calciului arterial coronarian (CAC), un marker ce indică existenţa plăcii de aterom în arterele coronariene, care alimentează inima cu sânge. CAC este un indicator al riscului de atac de cord: pacienţii cu niveluri ridicate de CAC pot avea un risc de până la 20 ori mai mare de apariţie a bolii coronariene.
Tomografiile au arătat că, la persoanele înalte, atât bărbaţi, cât şi femei, depunerile erau cu până la 30% mai mici, ceea ce sugerează că aceste persoane prezintă un risc mai scăzut de a suferi de boli de inimă. Rezultatele s-au menţinut chiar şi după ce s-au făcut ajustările necesare pentru a elimina influenţa altor factori, precum vârsta, fumatul, nivelul mare de colesterol şi existenţa diabetului.
Rezultatele au fost prezentate în Circulation – Cardiovascular Imaging, un jurnal publicat de American Heart Association.
O revizie precedentă a altor 52 de studii, cuprinzând în total peste 3 milioane de persoane, arătase că adulţii scunzi prezintă o probabilitate de 1,5 ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare şi de a deceda din cauza acestora, comparativ cu adulţii înalţi.
Oamenii de ştiinţă au presupus că una dintre explicaţii ar fi aceea că adulţii de talie mai mică au artere coronare mai mici, care se pot astupa mai de timpuriu ca urmare a formării plăcii de aterom.
Dr. Miedema crede, însă, că relaţia dintre înălţime şi riscul cardiovascular este mai complexă şi ar putea fi mediată de un factor comun – de exemplu, alimentaţia din copilărie sau alţi factori de mediu care acţionează în această perioadă şi care influenţează atât înălţimea, cât şi predispoziţia la boli cardiovasculare, mai târziu în viaţă.
Dar a fi înalt nu este un avantaj din orice punct de vedere; înălţimea peste medie are şi ea riscurile ei. De exemplu, un studiu realizat în urmă cu câţiva ani arăta că femeile înalte sunt mai predispuse la toate tipurile de cancer.
Sursa: Mail Online