Home » D:News » Cum ne modificăm simţul gustului în funcţie de serialele şi programele TV pe care le urmărim?

Cum ne modificăm simţul gustului în funcţie de serialele şi programele TV pe care le urmărim?

Cum ne modificăm simţul gustului în funcţie de serialele şi programele TV pe care le urmărim?
Publicat: 20.12.2013
Serialele şi programele TV au capacitatea de a modifica simţul gustativ al telespectatorului, potrivit unui studiu realizat de compania britanică Mindlab.

Astfel, serialul „Downton Abbey” face ca băuturile să aibă un gust „mai elegant”, iar sitcomul „Only Fools and Horses” oferă băuturilor o aromă „distractivă”.

„Uitaţi de faptul că trebuie să alegeţi vinul potrivit pentru mâncarea potrivită – ceea ce trebuie să faceţi este să combinaţi băutura cu programul TV pe care îl urmăriţi”, spune autoarea acestui articol publicat pe site-ul tabloidului Daily Mail.

Potrivit unui studiu recent, alegerea unui anumit program TV poate să modifice gustul băuturilor servite la masa festivă de Crăciun.

Astfel, un vin din categoria Cabernet Sauvignon trebuie însoţit cu vizualizarea episodului special de Crăciun al serialului „Downton Abbey”, iar vinul Chardonnay trebuie gustat în timp ce telespectorul urmăreşte episodul de Crăciun al serialului „Eastenders”.

Studiul a fost realizat de compania Mindlab pentru lanţul de magazine Aldi. Autorii săi au invitat 50 de persoane să acorde note mai multor tipuri de băuturi – vin, bere şi coniac – în timp ce urmăreau patru episoade speciale de Crăciun ale unor seriale TV.

Fără ca participanţii să ştie, băuturile servite au rămas mereu aceleaşi, deşi aromele şi caracteristicile detectate de participanţi s-au schimbat în mod considerabil în funcţie de tipul programului TV urmărit.

Se pare că serialul „Downton Abbey” a produs cel mai puternic răspuns, participanţii spunând că băuturile lor par „mai elegante şi mai rafinate” atunci când urmăresc acest show TV, care se bucură de o mare popularitate.

Participanţii au fost, totodată, mai tentaţi să aleagă aromele englezeşti tradiţionale în timp ce urmăreau acest serial a cărui acţiune este plasată în epoca edwardiană.

Acestea includ vanilie, mentă şi cireşe pentru vinul roşu, arome florale pentru bere şi arome de trandafir, lemnoase şi de stejar pentru coniac.

Autorii studiului au sugerat că, pe baza acestor preferinţe exprimate, un vin Cabernet Sauvignon cu arome puternice de fructe, de vanilie sau de mentă ar fi vinul roşu perfect pentru seara de Crăciun, când telespectatorii britanici vor urmări cele mai recente aventuri ale familiei Crawley din „Downton Abbey”.

Atunci când au urmărit sitcomul „Only Fools and Horses”, 16% dintre respondenţi au spus că băuturile servite erau „amuzante”, 22% au spus că acestea sunt „reconfortante”, iar 11% au spus că sunt „plăcute”.

Ei au fost, totodată, mai dispuşi să aleagă aromele dulci şi fructuoase precum băuturile Pina Colada preferate de personajul DelBoy din sitcomul „Ony Fools and Horses”.

Voluntarii au preferat aroma de cireaşă pentru vinul roşu, cea fructuoasă din bere şi cele de piersică, măr şi lămâie pentru vinul alb.

Atunci când voluntarii urmăreau emisiunea „Strictly Come Dancing” (versiunea britanică a show-ului „Dansez pentru tine”), băuturile au fost considerate mai amuzante, mai înviorătoare şi mai elegante, în funcţie de tema şi costumele acelui episod.

În schimb, voluntarii care urmăreau serialul „EastEnders” au spus că băuturile lor aveau un gust „mai învigorător” şi „mai viu”, însă, în total, acestea li se păreau „mai puţin rafinate”.

În mod tradiţional, oamenii de ştiinţă au crezut că limba, nasul şi creierul sunt organele care schimbă felul în care oamenii apreciază aromele băuturilor şi preparatelor culinare.

Studii mai recente au evidenţiat faptul că imaginile pe care oamenii le văd pot fi şi ele un element la fel de important.

Însă nu doar programele TV urmărite pot influenţa gustul băuturilor. Potrivit unui profesor britanic, camera în care se află o persoană poate să aibă un impact major asupra felului în care acea persoană percepe gustul băuturii sale.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Risc de coliziune între cel mai mare aisberg din lume și o insulă britanică
Risc de coliziune între cel mai mare aisberg din lume și o insulă britanică
Apa minerală carbogazoasă poate ajuta la slăbit, susțin cercetătorii din Japonia
Apa minerală carbogazoasă poate ajuta la slăbit, susțin cercetătorii din Japonia
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Cea mai nouă metodă prin care autoritățile vor să încurajeze renunțarea la fumat
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Arheologii au scos la lumină noi indicii despre Templul Mortuar al Reginei Hatșepsut
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Astronomii au descoperit sute de găuri negre „ascunse” în Univers. Câte alte miliarde ar mai putea exista?
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Vești proaste pentru călătoriile interstelare! Navele spațiale ar putea pierde contactul cu Pământul
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Mega-evenimentul care ar fi reumplut Marea Mediterană în urmă cu 5 milioane de ani
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
Cele mai frecvente greșeli în timpul examenelor de matematică și cum să le eviți (P)
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
De unde provin piesele din mozaicul lui Alexandru cel Mare? Iată ce arată cele mai noi analize!
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai mult întunericul este chiar în spatele tău”
Robert Eggers, regizorul filmului Nosferatu. „Cu cât încerci mai mult să te îndepărtezi de întuneric, cu atât mai ...
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Primul chatbot din lume, ELIZA, a fost „reînviat” folosind cod vechi de 60 de ani
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Este oficial: un sondaj global confirmă că lumea are încredere în știință!
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
Test de cultură generală. Care este cel mai scump lichid din lume?
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
„Majoronul”, particula bizară care ar putea explica cele mai mari mistere ale Universului
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Elefanții nu au dreptul la eliberare din captivitate pentru că nu sunt oameni, a decis o instanță americană
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
Amendă uriașă pentru Google în Indonezia! Cum ar fi abuzat gigantul tehnologic de poziția sa pe piață?
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion
O pisică a avut parte de voiajul vieții sale după ce a fost uitată în cala unui avion