Secretele Mării Negre, dezvăluite în cadrul unui nou proiect educaţional interactiv
Proiectul „Cartea Mării Negre” este unul internaţional, realizat în toate ţările din bazinul Mării Negre, la iniţiativa WWF Turcia, în România el fiind implementat de WWF România şi organizaţia Mare Nostrum din Constanţa.
Setul cuprinde un manual voluminos, o hartă a Mării Negre, cu ţările înconjurătoare şi principalele porturi, un afiş cu specii de animale şi plante din Marea Neagră şi un pachet de cartonaşe cu ghicitori, prin care elevilor li se transmit informaţii despre o anumită specie, pe care trebuie să o identifice pe afiş.
Manualul cuprinde cinci părţi, privind: geografia, hidologia şi erele geologice ale Mării Negre, speciile din Marea Neagră, folosele aduse de aceasta – navigaţie, comerţ, pescuit, problemele majore din zonă – poluarea, pescuitul excesiv, introducere unor specii invazive, şi, în final, protejarea Mării Negre.
Astfel, elevii vor afla, de exemplu, că o specie de melci pe care îi văd pe plaje au fost aduşi abia în anii ’50 din Japonia, pe când luminiţele ce pot fi văzute noaptea pe crestele valurilor sunt meduze Mnemiopsis leidyi, care de asemnea nu existau în Marea Neagră, fiind aduse abia în anii ’70 în apa de balast a vapoarelor, povesteşte Cătălina Murariu, managerul de proiect, de la WWF România.
La elaborarea manualului au contribuit oameni de ştiinţă din toate ţările din bazinul Mării Negre, printre care şi specialistul român în oceanografie chimică Radu Mihnea, cărora li s-au adăugat specialişti în educaţie.
De altfel, componenta didactică este foarte variată. La fiecare capitol, sunt propuse diverse activităţi, de la desen şi origami, la realizarea unui acvariu, unei nave într-o sticlă, şi chiar unei busole sau unui binoclu. Elevilor li se mai propun şi diverse jocuri de rol, pentru a reconstitui lanţul trofic din Marea Neagră, de exemplu.
Fiind costisitoare realizarea în print a tuturor materialelor incluse, pachetul care le cuprinde va fi distribuit unui număr de câte 10 profesori şi învăţători pe judeţ, dintre cei care aplică pe site-ul www.carteamariinegre.ro. Materialele au fost printate numai pe hârtie ecologică.
Pe de altă parte, materialele pot fi accesate de oricine, în format digital, pe acelaşi site.
Pentru a primi printurile, profesorii şi învăţătorii interesaţi trebuie să trimită un CV şi o scrisoare de intenţie.
„Vrem să fie profesori cu adevărat interesaţi şi să folosească materialele la clasă”, a mai spus Cătălina Murariu, precizând că cei care aplică, chiar dacă nu vor fi selectaţi să primească pachetul, vor fi avuţi în vedere pentru alte proiecte educative.
Pentru 150 de profesori din toată ţara vor fi organizate sesiuni de formare în Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara.
Totodată, elevii vor fi invitaţi să participe la un concurs de proiecte, care va fi anunţat pe site-ul www.carteamariinegre.ro şi pe pagina de Facebook Cartea Mării Negre.
Proiectul Cartea Mării Negre a fost realizat cu sprijinul financiar al Programului pentru Dezvoltare al Naţiunilor Unite (UNDP), în cadrul iniţiativei „Fiecare Picătură Contează”.