Pe internet au început să circule fotografii care ilustrează cea mai recentă soluţie de protecţie individuală împotriva poluării atmosferice: filtre de ţigări introduse în nări. Acestea, se spune, ar reţine particulele poluante din aer, care pot provoca îmbolnăviri ale aparatului respirator.
Mii de mesaje postate pe Sina Weibo, un site de microblogging foarte popular în China, au adus subiectul la ordinea zilei.
Deşi e încă neclar dacă pozele sunt „pe bune” ori făcute doar în glumă, tema a devenit atât de mult discutată, încât câteva publicaţii chineze au considerat situaţia ca find îndeajuns de serioasă pentru a adresa cititorilor avertismente legate de pericolul introducerii în nări a filtrelor de ţigară. Jurnaliştii au consultat profesionişti din domeniul medical şi au încercat ei înşişi „soluţia-minune”, pentru a afla dacă funcţionează.
„Medicii spun că această metodă obstrucţionează pătrunderea aerului în cavitatatea nazală şi afectează respiraţia normală”, scrie publicaţia Changsha Evening News care apare în provincia Hunan din sudul Chinei.
Articolul avertizează, de asemenea, că pot fi aspirate în plămâni fibre provenite in filtrele de ţigară, ceea ce duce la apariţia unor complicaţii medicale.
Publicaţia Beijing Youth Daily a făcut recomandări similare, apelând la opinia profesională a unui medic specializat în afecţiuni respiratorii, de la un spital al Forţelor Aeriene.
Chiar dacă fotografiile şi recomandările care circulă pe internet în ceea ce priveşte utilizarea filtrelor de ţigară sunt, în mare măsură, un mod de a face haz de necaz, tendinţa nu a trecut neobservată de către întreprinzători: o companie din Beijing propune o „mască invizibilă”, un sistem de filtrare a aerului în nări, mai discret decât o mască peste nas şi gură (cum poartă mulţi dintre locuitorii marilor oraşe chineze poluate, în zilele când smogul este foarte dens şi supărător), ca să nu mai vorbim de nişte filtre de ţigară care ies din nas, arată publicaţia Tech in Asia.
După toate previziunile, smogul va persista deasupra multor oraşe chineze în această iarnă, iar o ameliorare notabilă a situaţiei nu pare probabilă în viitorul apropiat, în ciuda eforturilor de a proiecta soluţii eficiente de eliminare a acestei probleme.
Sursa: The New York Times