De ce nu ar trebui să faci poze în momentele importante din viaţa ta?

10 12. 2013, 13:06

Aceste descoperiri oferă noi dovezi care indică faptul că tehnologia ne afectează interacţiunea cu lumea din jurul. 

Noul studiu, care a fost publicat în jurnalul Psychological Science, indică faptul că fotografiile realizate cu o cameră digitală sau cu smartphone-ul îi pot face pe fotograf să formeze o amintire vagă despre obiectul asupra căruia se concentrează. Comparativ cu un observator care nu face fotografii, fotograful va avea o amintire mai slabă. 

„Adesea, oamenii scot aparatul de fotografiat aproape involuntar pentru a imortaliza un moment şi astfel ei nu observă ce se întâmplă chiar în faţa lor. Această tendinţă a oamenilor de a se baza pe tehnologie pentru a-şi aminti lucruri poate avea un impact negativ asupra capacităţii lor de a-şi aduce aminte anumite lucruri”, a explicat coordonatoarea studiului, Linda Henkel. 

Pentru a analiza această problemă, oamenii de ştiinţă au ales un eşantion de studenţi care au luat parte la un experiment în cadrul Muzeului de Artă Bellarmine. Participanţii au fost rugaţi să noteze observaţii despre un anumit obiect folosind fie fotografia, fie prin observaţie pură. Ulterior, a doua zi, fiecare participant a fost rugat să descrie obiectul. 

Hankel a descoperit că, spre deosebire de cei care doar observaseră obiectul, indivizii care îl fotografiaseră îşi aminteau obiectul cu o acurateţe mai scăzută. „Rezultatele indică un efect de deteriorare asociat fotografierii. Dacă participanţii au fotografiat fiecare obiect ca un întreg, ei şi-au amintot mai puţine obiecte şi mai puţine detalii legate de acestea şi de locaţia acestora în muzeu”, a mai explicat Hankel. 

Se pare că fotografiile afectează formarea amintirilor forţându-l pe fotograf să treacă experienţa obiectului ţintă printr-un act secundar. Cu alte cuvinte, creierul fotografului trebuie să perceapă atât obiectul, cât şi actul de a-l fotografia. 

Deşi acest studiu este limitat la spaţiul din muzeu, Henkel este convinsă că fenomenul se aplică în toate contextele. 

„Acest studiu a fost controlat cu atenţie astfel încât participanţii au fost rugaţi să realizeze imagini ale unor anumite obiecte. Însă, în viaţa de zi cu zi oamenii fotografiază lucruri care sunt importante pentru ei şi pe care vor să şi le amintească”, a mai explicat cercetătoarea. 

Sursa: Medical Daily