Ce semnificaţii au visele şi cum le putem decoda?
Unele aplicaţii folosesc algoritmi dezvoltaţi special de psihologi sau oameni de ştiinţă specializaţi în studii cognitive, în timp ce altele sunt realizate de comunităţi de indivizi obişnuiţi sau chiar experţi în vise care dezbat semnificaţia fiecărui vis în parte sau a simbolurilor din vise. Tehnicile şi uneltele pe care le utilizează aceştia variază de la dicţionare, la aşa numitele simboluri ale viselor şi până la jurnale ţinute special pentru a monitoriza visele de-a lungul timpului.
De mult timp, psihologii au presupus că visele ne oferă informaţii cu privire la sentimentele şi trăirile noastre interioare de care s-ar putea să nu fim conştienţi. Psihologul Alicia Clark, de exemplu, susţine că analiza viselor poate fi un instrument puternic pentru înţelegerea propriei persoane. „Dacă te trezeşti şi te simţi dezorientat şi supărat, există şanse ca tu să te simţi la fel şi în viaţa de zi cu zi”, a declarat aceasta explicând că acesta este unul dintre motivele pentru care înţelegerea viselor ne poate ajuta să ne recunoaştem şi să ne rezolvăm mai bine luptele interioare.
În ceea ce priveşte simbolistica din vise, ea susţine că persoanele din vise pot fi ceea ce par sau pot reprezenta alţi oameni care sunt ca ele. De asemenea, aceste personaje pot reprezenta diferite aspecte ale personalităţii visătorului. „De exemplu, dacă îţi visezi mama, personajul o poate reprezenta chiar pe ea sau pe cineva din viaţa ta care se comportă ca o mamă sau părţi din personalitatea ta care semănă cu personalitatea mamei tale”, a explicat Clark.
Din acest motiv, mulţi terapeuţi susţin că dicţionarele de vise sunt limitate deoarece ele dau semnificaţii universale simbolurilor, în timp ce simbolurile s-ar putea să aibă semnificaţii unice pentru fiecare persoană în parte.
Alţi specialişti nu se grăbesc să elimine utilizarea dicţionarelor de vise. Roger Harnish, de exemplu, psiholog în cadrul Rochester Institute of Technology susţine că dicţionarele îi pot ajuta pe oameni să aibă o abordare mai expansivă asupra viselor. „Datorită faptului că dicţionarele oferă atât de multe înţelesuri şi semnificaţii, oamenii pot găsi explicaţii care să se potrivească mai bine cu visele lor. Mai mult, cu toţii avem tendinţa de a ne proiecta sentimentele în aceste interpretări, putând găsi semnificaţii personale în ele”.
Harnish este creatorul aplicaţiei DreamProfessor care se concentrează asupra modelelor de imagini şi cuvinte din vise. „Cercetările sugerează că multe dintre visele noastre par să fie legate de treburile pe care nu le-am încheiat, mai ales de cele emoţionale”, a declarat Harnish.
Deoarece DreamProfessor, asemenea altor aplicaţii similare, ţine un jurnal al viselor de-a lungul timpului, visătorii pot observa similarităţi între ceea ce iniţial par a fi vise total diferite. „Dacă se întâmplă ca la locul de muncă să faci mereu aceleaşi lucruri care te stresează poţi avea aceeaşi analiză a viselor mereu, chiar dacă aparent visele succesive par a fi total diferite”, a mai explicat Harnish.
Acum, în timp ce Harnish se gândeşte să iniţieze o cercetare ce va avea la bază visele celor care au utilizat aplicaţia lui, alte site-uri, precum DreamBoard şi Dreamscloud le oferă oamenilor de ştiinţă o bază de date cu nu mai puţin de 200.000 de vise. Informaţiile pe care oamenii de ştiinţă le pun la dispoziţie sunt agregate şi anonime, însă anul viitor, creatorii site-urilor se gândesc să adauge întrebări speciale pentru cercetare la care utilizatorii să răspundă. În schimbul informaţiilor privind visele lor, experţii le oferă utilizatorilor feedback privitor la ce sau pe cine visează cel mai des sau când visează cel mai des.
Pe viitor, cei de la DreamBoard urmăresc ca pe baza algoritmului creat de profesorul Bruno Bara de la Universitatea Turin, să le ofere oamenilor informaţii privitoare la ceea ce încearcă subconştientul să le spună.
Dar oare sunt aceste analize de încredere? De fiecare dată când ne povestim visele altora, cei care fac analiza s-ar putea să să îşi proiecteze în ea propriile experienţe, sentimente sau prejudecăţi. Motiv pentru care este foarte posibil ca un vis să fie interpretat diferit în funcţie de cel care face analiza, este de părere Deirdre Barrett, psiholog şi specialist în cercetarea viselor, de la Şcoala de Medicină Harvard.
Pe de altă parte, este posibil ca unele dintre aceste aplicaţii să promită mai mult decât sunt în stare să ofere.
Sursa: Time