Care este riscul major la care îşi expun copiii părinţii stresaţi?
Dr. Ketan Shankardass de la Spitalul St. Michael din Toronto a explicat faptul că diferenţa de 2 procente poate părea mică, însă, în realitate, ea este semnificativă deoarece se întâlneşte la copii, adică la persoane în rândul cărora obiceiurile sănătoase abia încep să se dezvolte.
În plus, dacă această creştere în greutate continuă şi se manifestă de-a lungul vieţii, atunci ea ar putea duce la obezitate şi probleme serioase de sănătate, a mai explicat autorul studiului.
Shankardass a analizat informaţii colectate în timpul unuia dintre cele mai vaste studii (Children’s Health Study) care a evaluat efectele poluării asupra sănătăţii respiratoriii la copii.
În timpul studiului, copiilor li s-a măsurat anual indicele de masă corporală. În acelaşi timp, părinţii au fost rugaţi să completeze un chestionar prin care li s-a măsurat stresul psihologic perceput. Mai exact, în chestionar, părinţii erau întrebaţi cât de des li s-a întâmplat în ultima lună să reuşească sau să nu reuşească să controleze lucruri importante din viaţa lor şi dacă, până la urmă reuşeau să obţină ceea ce urmăreau.
În urma analizei, Shankardass a declarat că, pentru moment, nu este clar motivul pentru care există această legătură între stres şi obezitate.
El a mai adăugat că o posibilă explicaţie ar fi aceea că părinţii îşi schimbă comportamentul atunci când sunt stresaţi, reducând nivelul de activitate fizică şi crescând cantitatea de alimente nesănătoase. De asemenea, stresul părinţilor ar putea crea stări de anxietate în rândul copiilor. Prin urmare, pentru a putea face faţă stresului, este posibil ca tinerii să caute alinare în mâncare.
Sursa: UPI