A fost lansat primul joc 3D care-ţi permite să vezi lumea aşa cum o percepe o pisică, o albină sau un câine (VIDEO)
Acum puteţi privi prin ochii animalelor de companie mulţumită primului joc 3D ce reproduce vederea diferitelor specii de animale pe baza dovezilor ştiinţifice.
Simularea online a fost creată de compania Dassault Systèmes în colaborare cu oftalmologul veterinar Didier Schmidt-Morand. În cadrul simulării, oamenii pot „adopta” vederea a cinci animale – pisică, şobolan, câine, şoim şi albină – pe măsură ce se deplasează prin Place Vendôme, Paris.
Datorită diferenţelor de perspectivă, percepere a culorii şi a vederii de noapte, văzul poate fi o experienţă radical diferită de la o specie la alta.
„În termeni de performanţă, ochii pot varia la fel de mult ca modele diferite de automobil”, spune Schmidt-Morand.
Jocul a fost creat prin folosirea modelelor virtuale ale celebrei pieţe din Paris, iar ulterior au fost aplicate diferite efecte în funcţie de caracteristicile vederii fiecărui animal. Software-ul 3D dezvoltat de Dassault permite ca o scenă să fie modificată prin estomparea imaginilor sau prin schimbarea culorilor, unghiului de privire şi a profunzimii de câmp.
Deşi reproducerea vederii inferioare oamenilor a fost uşoară, cum a fost în cazul câinilor şi a pisicilor, care au dificultăţi în a percepe nuanţe de roşu, reproducerea caracteristicilor pe care noi oamenii nu le putem vedea a fost o provocare. Şoimii au o vedere mult mai detaliată decât cea a oamenilor, pe când câinii sunt mai buni în ceea ce priveşte detectarea mişcării şi sunt dotaţi totodată cu o perspectivă mai amplă.
„Am folosit camere virtuale pentru a simula unghiul de vizualizare mai mare, însă rezultatul îi făcea pe oameni să aibă stări de greaţă”, relatează Schmidt-Morand. „De aceea am modificat modelul pentru a da o idee despre perspectiva mai amplă fără să respectăm întrutotul realitatea”, a explicat specialistul.
Perspectiva şoarecelui diferă la rândul său de realitate: deoarece sunt miopi, orice se găseşte la mai mult de 15 centimetri distanţă este estompat, astfel că de regulă ei se mută aproape de pereţi pentru a naviga. „Un şobolan nu s-ar pune niciodată în mijlocul unei zone deschise”, explică Schmidt-Morand. Simularea vederii acestui animal este suplimentată cu o hartă situată în colţul din dreapta sus pentru a ajuta la stabilirea poziţiei şobolanului; din cauza vederii limitate, majoritatea reperelor nu sunt vizibile.
Jocul se doreşte a fi o resursă educaţională, iar jucătorii pot discuta despre experienţa lor cu alţii prin website-ul jocului. Dacă mai multe şcoli şi grădini zoologice se arată interesate, membrii echipei speră să recreeze vederea altor animale.
Schmidt-Morand se declară fascinat de vederea cailor: deoarece aceştia au ochii pe laturile capului, ei pot vedea ce se găseşte în faţă, în lateral şi în spate. Deşi ar fi greu de recreat acest efect pe un ecran, acest lucru ar fi posibil într-o cameră virtuală. „Îmi este imposibil să-mi imaginez cum ar fi această experienţă”, concluzionează Schmidt-Morand.
Jocul poate fi accesat pe site-ul All Eyes On Paris. Iată câteva secvenţe din simulare:
Sursa: NewScientist