După ce au analizat 21 de studii ce au monitorizat indivizi care au ţinut mai multe diete, oamenii de ştiinţă au descoperit că „nu există legătură între pierderea în greutate şi starea de sănătate”.
Traci Mann şi Britt Ahlstrom de la Universitatea din Minnesota şi A. Janet Tomiyama de la Universitatea din California-Los Angeles au declarat că dietele pe care le-au analizat au arătat doar o „îmbunătăţire minimă” a celor cinci indicatori cheie ai sănătăţii.
Mai mult, cele câteva beneficii aduse sănătăţii par să fie rezultatul adoptării unor anumite obiceiuri sănătoase precum realizarea exerciţiilor şi un consum mai mare de fructe şi legume. Cu alte cuvinte, nu pierderea în greutate, în sine, a fost cauza acestor beneficii.
Raportul lor, publicat în Social and Personality Psychology Compass s-a limitat doar la analizarea acelor studii realizate riguros. Toate studiile analizate au inclus şi grupuri de control alcătuite din indivizi care nu ţineau dietă, iar toţi participanţii la studiu au fost monitorizaţi pentru cel puţin doi ani.
Pentru că studiile au măsurat indicatori diferiţi ai sănătăţii, specialiştii s-au concentrat doar asupra unora dintre ei care se întâlneau în toate studiile: colesterolul total, trigliceridele, tensiunea sistolică şi diastolică şi glicemia à jeun.
La finalul analizei, oamenii de ştiinţă au concluzionat că „s-au constatat doar îmbunătăţiri uşoare ale indicatorilor studiaţi”.
„Nu am descoperit nicio relaţie clară între pierderea în greutate şi beneficiile aduse sănătăţii în ceea ce priveşte hipertensiunea, diabetul sau colesterolul”, au explicat specialiştii notând totodată că se întreabă dacă „schimbarea greutăţii, în sine, are vreun rol asupra celor câteva efecte specifice dietelor. În schimb, este posibil ca acest rol să fi fost jucat de exerciţiile fizice, consumul de alimente sănătoase şi susţinerea socială”.
Cu alte cuvinte, indiferent dacă slăbim sau nu, adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos aduce unele beneficii pentru sănătate.