Rezervele de apă uşor sărată prezente pe fundul mărilor şi oceanelor, pe soclurile continentale din Australia, China, America de Nord şi din Africa de Sud, ajung la 500.000 de kilometri cubi, „adică de o sută de ori volumul extras din rezervele subterane în secolul trecut”, a afirmat Vincent Post, de la Universitatea Flinders din Australia.
Rezultatele studiului, publicat în revista Nature, au fost obţinute prin compilarea datelor hidrologice strânse în cadrul activităţilor de explorare petrolieră.
O persoană din trei trăieşte într-o ţară afectată de un stres hidrologic moderat sau grav şi aproape jumătate din populaţia globului s-ar putea confrunta cu o criză a apei până în 2030, conform evaluărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, care estimează că, atunci, cererea va fi cu 40% mai mare ca oferta.
Vincent Post avertizează că apa descoperită este o resursă preţioasă: „va trebui să o folosim cu grijă; odată dispărute, rezervele de apă dulce de pe fundul oceanelor nu se vor reface până când nivelul mării nu va scădea din nou, lucru ce nu se va avea loc pentru foarte mult timp”.