Cum pot indica statusurile de pe Facebook dacă ai de-a face cu un psihopat?
Potrivit unor noi cercetări, statusul poate indica trăsăturile de personalitate pe care le are un individ, inclusiv tendinţele psihopatice ale acestuia.
Mai exact, oamenii de ştiinţă de la Sahlgrenska Academy şi Lund University, din Suedia, au descoperit că statusurile care indică psihopatie se pot referi la prostituate, decapitări, pornografie sau măcelari.
Oamenii care au trăsături psihopatice se concentrează puternic pe propriile lor dorinţe şi duc lipsă de empatie. Adesea, aceşti oameni încalcă norme şi reguli şi au o mai mare inclinaţie spre comiterea crimelor, spun oamenii de ştiinţă.
Indivizii cu trăsături de personalitate narcisice au tendinţa de a sublinia propriile lor caracteristici bune. De exemplu, ei pot scrie statusuri în care fac referire la cei din jur care nu înţeleg ce însemnă adevărata fericire. Aceste persoane sunt egoişti şi au o încredere exagerată în propriile forţe.
De asemenea, tot prin analizarea statusurilor, a frecvenţei cu care sunt acestea publicate şi a conţinutului, oamenii de ştiinţă pot identifica trăsăturile specifice persoanelor nevrotice. În acelaşi timp, oamenii cu trăsături machiavelice sunt cinici, distanţi din punct de vedere emoţional şi nu sunt afectaţi de moralitate. Ei înşeală şi manipulează oamenii din jur, obţinând avantaje de pe urma acestui lucru.
Cercetarea a avut la bază teste de personalitate şi analize de conţinut a statusurilor de pe Facebook scrise de 300 de americani.
„Facebook a revoluţionat modul în care oamenii interacţionează pe internet, iar acest lucru oferă o oportunitate unică pentru cercetările psihologice”, a declarat Danilo Garcia, cercetător în cadrul Sahlgrenska Academy.
În timpul cercetării, utilizatorii Facebook au răspuns la un chestionar de pe urma cărora specialiştii puteau distinge trăsăturile nevrotice, psihopatice, narcisice, machiavelice sau cele specifice oamenilor extrovertiţi.
Ulterior, oamenii de ştiinţă au analizat statusurile participanţilor folosind algoritmi pentru analiză semantică latentă, adică o metodă de măsurare a semnificaţiei cuvintelor.
Sursa: Daily Mail