Cercetătorii au identificat două proteine care pot fi blocate pentru a preveni lansarea spermatozoizilor din testicule în timpul ejaculării. Atunci când au dezactivat aceste proteine în şoareci modificaţi genetic, cercetătorii au obţinut masculi care erau complet infertili, deşi puteau să se împerecheze normal. Un obiectiv similar ar putea fi atins, în teorie, prin suprimarea acestor proteine cu medicamente, spun oamenii de ştiinţă. De altfel, există deja câteva medicamente pentru cei ce suferă de prostată mărită şi de hipertensiune care blochează una din cele două proteine.
„Acest concept reprezintă un mecanism fezabil de producere a contracepţiei masculine”, afirmă cercetătorii australieni şi britanici în studiul publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.
Pilula contraceptivă pentru bărbaţi reprezintă un obiectiv uriaş pentru oamenii de ştiinţă din domeniul fertilităţii, însă acest ţel s-a dovedit extrem de greu de atins.
Comparativ cu dezvoltarea unei pilule pentru femei, conceperea unei variante masculine reprezintă un proces mult mai dificil. Majoritatea metodelor la care au apelat până acum oamenii de ştiinţă s-au bazat pe ţinte hormonale sau pe transformarea spermei într-un disfuncţională. O problemă majoră constă în asigurarea că fiecare spermatozoid din cele câteva milioane produse de un bărbat este oprit din sarcina sa de fertilizare a ovulului feminin, pentru că un spermatozoid este suficient pentru a produce un bebeluş.
De asemenea, modificarea spermei trebuie totodată nu să nu prezinte riscul de a modifica genetica unui urmaş. În plus, un contraceptiv oral masculin ar trebui să fie rapid reversibil şi nu afecteze funcţia sexuală. Noua idee a cercetătorilor pare să îndeplinească toate aceste criterii, deschizând drumul către o pilulă pentru bărbaţi care este 100% de încredere şi care poate fi consumată atunci când este nevoie.
Cele două proteine, alpha1A-adrenoceptor şi P2X1-purinoceptor, sunt amândouă molecule „receptor” asupra cărora acţionează alţi agenţi pentru a declanşa procese biologice. Împreună, ele permit spermatozoizilor să fie transportaţi din testicule în penis printr-un tub muscular intitulat vas deferens, care se contractă în timpul ejaculării.
Ştergerea genelor pentru aceste proteine produceau şobolani care erau 100% infertili, scriu cercetătorii conduşi de Dr. Sabatino Ventura de la Universitatea Monash din Australia. În mod important, pierderea fertilităţii nu părea să afecteze libido-ul sau activitatea sexuală a acestor şoareci. „Aceasta era cea mai mare piedică în realizarea unei pilule contraceptive pentru bărbaţi care să fie acceptabilă pentru societate”, scriu cercetătorii.
Şoarecii păreau normali şi nu sufereau niciun efect secundar care să facă acest tratament indezirabil în cazul oamenilor. De asemenea, şoarecii puteau să aibă copii normali, după ce cercetătorii au extras sperma din testiculele lor şi au injectat-o în ovule feminine.
Medicamentele care blochează adrenoceptor sunt deja folosite pe scară largă drept tratamente pentru hiperplazia benignă de prostată şi pentru hipertensiune, arată cercetătorii.
„Este necesară conceperea unui antagonist de P2X1-purinoceptor înainte ca această strategie farmacologică pentru contracepţia umană să poată fi testată”, subliniază oamenii de ştiinţă.
Dr. Ventura spune că există 80% şanse ca această metodă să ducă la lansarea pe piaţă în 5-10 ani a unei pilule anticoncepţionale pentru bărbaţi.
Surse: The Guardian, Proceedings of the National Academy of Sciences, The Australian, BBC News