Home » D:News » Lăsaţi copilaşii să se joace cu mâncarea şi să se murdărească, spun specialiştii. Care este avantajul acestei activităţi?

Lăsaţi copilaşii să se joace cu mâncarea şi să se murdărească, spun specialiştii. Care este avantajul acestei activităţi?

Lăsaţi copilaşii să se joace cu mâncarea şi să se murdărească, spun specialiştii. Care este avantajul acestei activităţi?
Publicat: 02.12.2013
Comportamentul unui copil mic, aşezat într-un scaun înalt şi mâncând aşa cum ştie el – adică împrăştiind mâncare peste tot – nu îi încântă prea mult pe părinţi, dar specialiştii au o veste bună pentru ei: cu cât copiii fac mai multă mizerie cu mâncarea, cu atât învaţă mai mult.

Cercetătorii de la Universitatea Iowa au studiat modul în care copiii de 16 luni învaţă numele unor materii non-solide, precum terci de ovăz sau lipici. Cercetări anterioare arătaseră că, la această vârstă, copiii învaţă mai uşor numele obiectelor solide, deoarece le pot identifica mai uşor pe baza mărimii şi formei lor constante. În schimb, materiile fluide, care îşi schimbă forma, sunt mai dificil de recunoscut.

Acest nou studiu a arătat că, atunci când copiii au de-a face cu un context cu care sunt familiarizaţi – precum momentul mesei – ei pot învăţa mai uşor numele unor materii non-solide, cu condiţia să fie lăaţi să interacţioneze intens cu acestea. 

Larissa Samuelson, profesor de psihologie la Universitatea Iowa, care studiază de mai mulţi ani modul în care copiii asociază cuvintele cu obiectele, spune că efectul este şi mai puternic dacă respectivii copiii sunt aşezaţi în scaunele înalte în care stau de obicei atunci când mănâncă, deoarece se găsesc într-un loc familiar şi acest lucru îi ajută să îşi amintească şi să utilizeze cunoştinţele pe care le au deja despre materiile non-solide.

Cercetătorii au testat copii de 16 luni, oferindu-le acestora 14 tipuri de materii non-solide (majoritatea alimente, preucm sos de mere, budincă, suc şi supă); le-au prezentat aceste materii copiilor, dându-le nume inventate, precum dax sau kiv. 

Un minut mai târziu, le-au prezentat aceleaşi lucruri, dar în forme şi mărimi diferite, cerându-le să le identifice.

Pentru a îndeplini această sarcină, copiii trebuiau să treacă dincolo de simpla recunoaştere a formei şi mărimii şi să exploreze textura şi alte caracteristici ale amestecurilor respective, pentru a le identifica şi denumi corect.

Deloc surprinzător, mulţi copii au îndeplinit această sarcină în felul lor – vârîndu-şi mâinile în alimente, ducându-le la gură, aruncând cu ele  – pentru a se familiariza cu ele, a înţelege din ce sunt făcute şi a le putea apoi asocia cu numele propuse  de cercetători.

Copiii care interacţionau cel mai intens cu alimentele au fost mai înclinaţi să le identifice corect pe baza texturii lor şi să le denumească, au arătat rezultatele studiului, publicate în Developmental Science.

Interacţionând cu produsele, în felul lor, copii obţin informaţii despre ele prin aceste acşiouni – exlică Larissa Samuelson – iar această informaţie poate fi folosită mai târziu, stimulând învăţarea de lucruri noi.

Sursa: EurekAlert!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică
O gaură neagră „înfometată” se hrănește de 40 de ori mai rapid decât limita teoretică
Pentru prima oară în ultimii 130 de ani, Muntele Fuji nu are zăpadă
Pentru prima oară în ultimii 130 de ani, Muntele Fuji nu are zăpadă
(P) Brazii de Crăciun albi și înzăpeziți evocă o atmosferă magică în fiecare casă
(P) Brazii de Crăciun albi și înzăpeziți evocă o atmosferă magică în fiecare casă
Fosila unei păsări de pradă uriașe oferă noi informații despre fauna din America de Sud de acum 12 milioane de ani
Fosila unei păsări de pradă uriașe oferă noi informații despre fauna din America de Sud de acum 12 milioane de ani
De ce alegerile din SUA au loc mereu marțea?
De ce alegerile din SUA au loc mereu marțea?
Testele pe animale, promițătoare pentru reîntinerirea inimii, chiar și după un atac de cord
Testele pe animale, promițătoare pentru reîntinerirea inimii, chiar și după un atac de cord
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă
Educația, ocupația și averea influențează riscul de deteriorare cognitivă
Test de cultură generală. Cât cântărește atmosfera Pământului?
Test de cultură generală. Cât cântărește atmosfera Pământului?
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil
Invenția neobișnuită care extrage CO2 din atmosferă și îl transformă în combustibil
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Motivul pentru care autoritățile suedeze anulează proiectele eoliene din Marea Baltică
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării „a fraţilor săi”
Cum s-a vândut comuniştilor masonul şi marele scriitor Sadoveanu. Apoi a asistat impasibil la închiderea în puşcării ...
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Cum explică oamenii de știință legătura dintre depresie și temperatura corpului?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael Jackson și al lui Frank Sinatra
Quincy Jones, omul care știut să facă totul mai bine decât oricine altcineva din divertisment. Producătorul lui Michael ...
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum
Consumul de alcool la animale ar fi mai frecvent decât s-a crezut până acum