Deşi noua veste este îmbucurătoare, trebuie să ne punem câteva întrebări înainte de a ne bucura prea tare.
S-a demonstrat că resveratrolul poate lupta împotriva cancerului?
Resveratrolul a fost studiat destul de mult, dar niciodată în studii clinice pe oameni. Da, el poate fi studiat şi a fost deja studiat pe şoareci şi şobolani, însă numai studiile clinice pe oameni pot spune dacă acest compus este sau nu eficient în această situaţie. Mai mult, studiile clinice care au examinat alţi antioxidanţi nu au reuşit să demonstreze efectele pozitive pe care le indicau studiile anterioare. Mai mult, în unele cazuri, unele substanţe testate, precum betacarotenul, au avut efecte adverse. Astfel, singurul studiu clinic realizat pe subiecţi umani şi care a fost făcut public a analizat efectul resveratrolului asupra unei anumite boli (ataxia Friedreich).
Aşadar, în cazul resveratrolului putem vorbi de o lipsă de studii clinice. Pe de altă parte, mai este şi problema modului în care este introdus resveratrolului în corp. Fără studii clinice, nu putem spune cu certitudine dacă resveratrolului, aşa cum este el în vinul roşu, va fi metabolizat în mod benefic.
Să luăm exemplul unui alt aliment despre care se crede că ar putea lupta împotriva cancerului: ciupercile. Multe varietăţi de ciuperci conţin lentinan, o substanţă care inhibă creşterea tumorilor şi care este asociată cu lupta împotriva cancerului. Singura problemă este că, pentru a obţine doza necesară de lentinan ar trebui să ne injectăm săptămânal, o cantitate foarte mare de substanţă pe care nu am putea să o extragem din consumul de ciuperci. Aşadar, resveratrolul din vin s-ar putea să nu aibă aceleaşi efecte ca suplimentele de resveratrol.
Însă, de departe cea mai mare problemă, care ţine de ideea că vinul roşu ne ajută să combatem cancerul este aceea că niciun om nu este suficient de rezistent pentru a putea să obţină beneficiile rezveratrolului doar din consumul de vin roşu. Cu mult timp înainte ca nivelul de resveratrol din vinul consumat de tine să fie echivalent cu cel pe care l-au primit animalele în studiu, ai muri intoxicat cu alcool.
Vinul roşu conţine aproximativ 160 µg de resveratrol pe uncie (aproximativ 28,3 grame). Presupunând că fiecare pahar de vin are cam 5 uncii (141,7 g), înseamă că noi am putea avea un aport de 800 µg (0,0008 g) de resveratrol.
În schimb, în studii nivelul de resveratrol folosit a variat între 2 şi 5 grame. Aşadar, dacă am presupune că am avea nevoie de doar 2 grame de resveratrol, ar trebui să consumăm cam 2.500 de pahare mari de vin roşu (aprox 492,9 sticle de vin), pentru a ne obţine o doză.
Desigur, mai avem şi posibilitatea de a cumpăra online suplimente de resveratrol. Dar, chiar aşa trebuie să nu uităm că acestea sunt nereglementate de FDA şi că efectul lor nu a fost demonstrat în niciun studiu pe subiecţi umani. Mai mult, aceste pastile conţin în jur de 200 şi 500 mg de resveratrol, adică chiar şi de 25 de ori mai puţină substanţă decât s-a folosit în studii. Aşadar, nu există dovezi care să indice că aceste doze relativ mici vor avea efectul sperat.
Totuşi, toate aceste argumente notate mai sus nu vor să indice că studiile realizate până acum pe resveratrol nu sunt interesante şi importante. Cu siguranţă, la un moment dat, ele se vor dovedi utile. Însă, ceea ce trebuie să înţelegem este faptul că studiile care susţin că demonstrează proprietăţile magice ale consumului de vin roşu devin foarte vizibile tocmai pentru că sunt sexy şi amuzante, aşa cum este şi vinul, în sine. Rezveratrolul este o substanţă promiţătoare, însă dacă faci parte din oamenii care consumă vin roşu doar în speranţa cp acesta îşi va aduce beneficii medicale, nu este exclus ca tu să te fi îmbătat degeaba.
Sursa: Popular Science