Mai jos veţi găsi 6 beneficii aduse de consumul de ceai, care au fost demonstrate de studii şi cercetări ştiinţifice din ultimii ani.
1. Ceaiul verde pare să lupte împotriva Alzheimerului
Oamenii de ştiinţă au descoperit că un compus natural din ceaiul verde ar putea asigura un mod de a vindeca maladia Alzheimer.
Stadii incipiente ale cercetării au indicat că epigalocatechina-3-galată (EGCG) poate perturba acumulările din creier care determină distrugerea celulelor cerebrale. În cele din urmă, spun specialiştii, acest compus din ceaiul verde are potenţialul de a ajuta la crearea unui tratament eficient pentru boala Alzheimer.
2. Creierii cu experienţă iubesc ceaiul
Deşi, mai avem ceva timp de aşteptat până ce vom afla sigur dacă EGCG-ul va putea trata Alzhaimerul, între timp putem vorbi se efecte imediate pe care le are ceaiul.
Mai exact, un studiu realizat pe 2.031 de oameni cu vârste între 70 şi 74 de ani a scos la iveală faptul că indivizii care beau ceai cu polifenoli (precum EGCG) au performanţe cognitive mai bune.
Polifenolii se mai găsesc şi în vinul roşu, în cacao şi cafea.
3. Ceaiul îmbunătăţeşte funcţiile cognitive ale tuturor consumatorilor
Ştim deja că ceaiul are potenţialul de a ne menţine treji, dar această caracteristică a băuturii nu ţine numai de cofeină. Ceaiul conţine şi teanină, un aminoacid psihoactiv care este aproape unic acestei băuturi.
Deşi, în prezent se cunosc mult mai puţine informaţii ştiinţifice despre teanină, comparativ cu câte ştim despre cofeină, există, totuşi, un număr destul de mare de studii care asociază substanţă cu îmbunătăţirea performanţelor cognitive.
4. Faimosul efect de calmare
Pe lângă faptul că teanina este responsabilă pentru îmbunătăţirea funcţiilor cognitive, ea are şi un efect de calmare.
Potrivit cercetătorilor, atunci când oamenilor le este administrată teanină, creierii lor prezintă mai multe unde α, lucru care indică o stare de relaxare fără somnolenţă.
5. Ceaiul îmbunătăţeşte memoria
Teanina, împreună cu EGCG-ul, sunt implicate şi în îmbunătăţirea memoriei. O cercetare din Coreea a scos la iveală faptul că extractul de ceai verde şi L-teatină poate îmbunătăţi memoria oamenilor care suferă de deficienţe cognitive uşoare.
De asemenea, studii realizate pe şoareci sugerează că EGCG ajută memoria prin creşterea producţiei de celule cerebrale.
6. Ceai pentru o mai bună sănătate mentală
Toate beneficiile aduse de consumul de ceai indică faptul că acest obicei contribuie la îmbunătăţirea stării generale de sănătate.
Într-un studiu din 2009, oamenii de ştiinţă au testat o populaţie de 42.093 de indivizi din Japonia. În urma studiului s-a constatat că un consum moderat de ceai verde este asociat cu un nivel scăzut de stres psihologic.
Acelaşi efect pozitiv al consumul de ceai verde l-au mai observat şi alţi oameni de ştiinţă. Mai mult, teanina a fost testată chiar şi pentru tratarea schizofreniei şi s-a constatat că ea reduce cu oarecare succes anxietatea şi alte simptome similare.
Sursa: Spring