Crezi că ai o memorie prea bună pentru a putea fi păcălit? Te înşeli!
Cu toţii am auzit de cazuri în care oamenii au aşa numitele amintiri implantate, adică situaţii în care puterea sugestiei i-a făcut să îşi amintească că au făcut unele lucruri pe care în realitate nu le-au realizat niciodată.
Adesea, considerăm că aceste probleme sunt rezultatul memoriei noastre care are lacune. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că până şi persoanele care au o memorie aproape perfectă pot fi afectate de sindromul amintirilor false.
Mai exact, studiul PNAS, coordonat de Lawrence Patihis, este primul în care au fost testaţi oameni care sugeră de hipermenzeie.
În unul dintre experimente, oamenii de ştiinţă au recrutat 20 de persoane cu o astfel de „super” memorie cărora le-au arătat slideuri în care un bărbat fura un portofel al unei femei în timp ce se prefăcea că o ajuta. Apoi, pe slide-uri a apărut şi cazul unui bărbat care a deschis o maşină folosind un card de credit, a furat bancnote de un dolar şi coliere. Mai târziu, subiecţii au citit două poveşti legate de slide-uri dar care conţineau informaţii ce dezinformau.
Ulterior, când subiecţii au fost intervievaţi referitor la cele două furturi ei au relatat informaţiile greşite din texte ca fiind adevărate.
Într-un alt test, subiecţilor li s-a spus că au existat transmisii televizate ce prezentau accidentul aviatic din Pennsylvania, de la 11 septembrie 2011, chiar dacă , în realitate nu au existat astfel de imagini. Ulterior, când au fost întrebaţi dacă ei au văzut astfel de imagini, 20% dintre subiecţii care aveau hipermenzeie au spus că da, comparativ cu 29% dintre subiecţii care aveau memorie normală.
„Chiar dacă acest studiu se referă la oameni cu memorie superioară, el chiar ar trebui să îi facă pe oamenii de rând să se gândească la propria lor memorie. A trecut de mult vremea în care credeam că doar 20,30 sau 40 de procente dintre oameni sunt vulnerabili la distorsionări ale amintirilor”, a declarat Patihis.
Sursa: io9