Sosul de roşii – marele secret al vieţii îndelungate?
Preparat din ceapă (uneori şi usturoi), ulei de măsline, amidon şi roşii, sosul de roşii este foarte mult consumat în zona mediteraneană, iar cercetătorii cred că el protejează, în mare măsură, organismul împotriva atacului de cord şi a accidentului vascular cerebral (AVC).
Cercetătorii spanioli de la Universitatea din Barcelona au descoperit că sosul de roşii conţine cca. 40 de antioxidanţi din categoria celor numiţi polifenoli, despre care se crede că ar proteja inima de efectele stresului oxidativ.
Dar, pentru a avea parte de întregul efect benefic al ingredientelor, ele trebuie combinate într-un sos, nu mâncate separat.
Folosind o tehnică numită spectroscopie de masă de înaltă rezoluţie, cercetătorii au testat mai multe tipuri de sos de roşii, disponibile în magazine şi preparate din ingrediente produse în ferme obişnuite.
În Spania, acest sos de roşii este numit sofrito (nu trebuie confundat cu ceea ce italienii numesc soffritto, care este un amestec de legume – ceapă, ţelină, şi.a. – tocate mărunt şi călite în ulei.)
După afirmaţiile cercetătorilor, sosul de roşii care conţine ulei de măsline extravirgin are proprietăţi antioxidante mai bune, fiind mai bogat în compuşi fenolici, de exemplu quercetina.
Diferenţele observate între diferitele tipuri de sos de roşii testate s-ar datora, cred oamenii de ştiinţă, diferenţelor dintre ingredientele utilizate în fiecare reţetă (usturoi, ceapă, roşii, ulei de măsline), precum şi proporţiilor diferite în care sunt folosite diversele ingrediente.
În orice caz, experimentele cu diferite tipuri de sos de roşii din supermarket a arătat că este mai benefic pentru sănătate consumul combinaţiei de ingrediente, sub forma sosului, decât consumulul ingredientelor separate.
În primul rând, explică Anna Vallverdz Queralt, unul dintre autorii studiului, există un efect de sinergie între ingrediente, care se traduce printr-o sporire a cantităţii totale de polifenoli; în al doilea rând, deşi roşiile sunt ingredientul principal, sosul astfel preparat conţine mai mulţi polifenoli decât roşiile sau sucul de roşii, deoarece ceapa, usturoiul şi uleiul furnizează şi ele polifenoli.
Cercetători au identificat, de asemenea, un număr de alte substanţe benefice pentru sănătate, precum carotenoizi, o altă categorie de antioxidanţi.
Rezultatele experimentelor au fost publicate în jurnalul Food Chemistry.
Sursa: Mail Online