În fiecare an, pe 14 noiembrie este marcată „Ziua Mondială a Diabetului”, al cărei scop este de a trage un semnal de alarmă asupra acestei afecţiuni şi de a-i face pe oameni să conştientizeze efectele şi importanţa prevenţiei şi a controlului diabetului.
Numărul persoanelor cu diabet este în continuă creştere în toate ţările. La nivel global, până în 2030, se estimează că o jumătate de miliard de persoane vor avea diabet. Un raport îngrijorător arată că la un pacient diagnosticat cu diabet zaharat există încă unul nediagnosticat, care încă nu ştie că are diabet. Şi în România numărul persoanelor diagnosticate cu diabet este în creştere, în anul 2012 fiind înregistrate 33.528 cazuri noi de diabet. Anual, la nivel global sunt depistate 78.000 de cazuri noi de diabet la copii.
Pe lângă diabetul de tip 1, care din păcate nu poate fi prevenit, acesta fiind cauzat de factori genetici şi imunologici, diabetul de tip 2 este tot mai frecvent în România, observându-se o deplasare a vârstei acestui tip de diabet, care până acum se instala în rândul persoanelor după vârsta de 50 de ani. Diabetul de tip 2, instalat tot mai des în rândul persoanelor tinere cu vârste între 18 şi 25 de ani, este cauzat, în principal, de abordarea unui stil de viaţă nesănătos: sedentarismul corelat în special cu stresul sau lipsa de mişcare.
„România ocupă locul trei în Europa ca număr de cazuri de obezitate infantilă. Obezitatea, asociată cu alţi factori ce intervin pe parcursul creşterii unui copil, reprezintă un important factor de risc pentru dezvoltarea în timp a diabetului. Ar trebui să se pună tot mai mult accentul pe responsabilizarea familiei copilului şi adolescentului, esenţa controlului optim fiind de fapt supravegherea părinţilor şi implicarea activă a acestora în prevenţie sau tratament. Este foarte important să ne cunoaştem organismul şi să fim atenţi la semnalele pe care acesta ni le transmite, astfel încât, de fiecare dată când ceva nu este în regulă, să facem demersuri pentru a depista cat mai repede instalarea diabetului. Aproape jumătate din cazurile de diabet de tip 2 ar putea fi prevenite, dacă pacienţii ar sesiza la timp primele semne şi ar acţiona în timp util”, a susţine dr. Simona Tivadar, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Specialiştii susţin că pentru a evita complicaţiile ce apar odată cu diabetul, automonitorizarea este foarte importantă, mai ales acum când datorită tehnologiei performante glicemia poate fi verificată în mod constant, cu ajutorul unui glucometru.
În apropierea Zilei Mondiale a Diabetului, Roche Diabetes Care Romania prin brandul Accu-Chek a lansat un nou produs, glucometrul Accu-Chek Performa Nano, pentru a veni în sprijinul persoanelor afectate de diabet şi pentru a încuraja prevenţia acestei afecţiuni.
Odată cu lansarea glucometrului , Roche Diabetes Care România doreşte să se adreseze şi unui segment de consumatori mai puţin abordat – tinerii, tocmai pe fondul cifrelor alarmante a persoanelor tinere depistate cu diabet în ultimii ani. Mai multe informaţii despre glucometrul Accu-Chek Performa Nano găsiţi pe pagina de Facebook Accu-Chek .