Pe vremea când Marte era şi ea o „planetă albastră”: un film arată cum era Planeta Roşie acum 4 miliarde de ani (VIDEO)

15 11. 2013, 00:00

Animaţia a fost realizată pornind de la datele colectate de NASA şi care sugerează că Marte era, cândva, plină de lacuri şi cursuri de apă uriaşe.

„Există canale caracteristice cu structuri ramificate care, la fel ca pe Pământ, corespund eroziunii de suprafaţă produse de curgerea apei”, spune dr. Joseph Grebowsky, de la Goddard Space Flight Center.

În interiorul unor cratere există anumite particularităţi ce sugerează existenţa, în trecut, a unor lacuri în acele cratere, multe dintre ele prezentând şi urme ale unor canale produse de curgerea apelor. Craterele mici au fost distruse în timp, iar cele mai mari prezintă semne de eroziune produsă de apă, cu mai mult de 3,7 miliarde de ani în urmă, explică dr. Grebowsky.

Realizarea acestui clip video precede lansarea noii misiuni a NASA către Marte – MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution), peste câteva zile, la data de 18 noiembrie 2013. MAVEN va ajunge pe Marte în septembrie 2014 şi va realiza măsurători în stratul superior al atmosferei marţiene, pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă schimbările climatice care au avut loc în evoluţia Planetei Roşii. Misiunea va cerceta, mai exact, modul în care pierderea atmosferei a influenţat evoluţia apelor la suprafaţa planetei. (Marte posedă o atmosferă, compusă în special din dioxid de carbon, dar mult mai subţire şi mai rarefiată decât a Terrei.)

La suprafaţa planetei au fost descoperite minerale – de pildă, hematit şi argile – care nu s-ar fi putut forma decât în prezenţa apei lichide. Estimând cantitatea de apă necesară pentru a explica existenţa acestor caracteristici, cercetătorii au ajuns la concluzia că ar fi fost vorba de o cantitate echivalentă unui strat de apă cu adâncimea de cca. 500 metri, care să fi acoperit toată planeta. 

Dacă pe Marte a existat în trecut apă lichidă, înseamna că atunci planeta avea un climat mai cald,  mult deosebit de cel de azi. Nu se ştie dacă acest climat cald şi umed a durat suficient de mult pentru a permite dezvoltarea vieţii.

În clipul video – unul dintre cele mai complexe realizate vreodată la Conceptual Image Lab – mişcarea norilor sugerează curgerea timpului şi este înfăţişată trecerea de la o climă caldă şi umedă la cea rece şi uscată de astăzi. Lacurile seacă, solul îngheaţă şi, treptat, întreaga atmosferă se transformă, peisajele cu cerul albastru, asemănător cu cel al Terrei, fiind înlocuite treptat de priveliştile în nuanţe de brun şi roşiatic, caracteristice azi planetei Marte.

//www.youtube.com/v/LvtNyXZfEjs?hl=en_US&version=3&rel=0

Sursa: Mail Online / Foto: NASA Goddard Conceptual Image Lab