Home » D:News » Mănânci alimente cu efect acidifiant? Cercetătorii francezi au o veste proastă pentru tine

Mănânci alimente cu efect acidifiant? Cercetătorii francezi au o veste proastă pentru tine

Mănânci alimente cu efect acidifiant? Cercetătorii francezi au o veste proastă pentru tine
Publicat: 13.11.2013
O dietă bogată în proteine de origine animală, prin urmare acidifiantă, creşte considerabil riscul de diabet de tip 2, cea mai frecventă formă de diabet, conform unui studiu publicat marţi de cercetătorii de la Institutul naţional al sănătăţii şi cercetării medicale din Franţa (Inserm), potrivit AFP.

„Este vorba despre primul studiu care a stabilit o legătură între aciditatea alimentelor şi creşterea semnificativă a riscului de diabet de tip 2”, a declarat Guy Fagherazzi, unul dintre autorii studiului apărut în revista Asociaţiei europene pentru studiul diabetului Diabetologia.

Aciditatea organismului unei persoane depinde direct de ceea ce mănâncă, unele alimente având efect acidifiant, în timp ce altele au efect alcalinizant, atunci când sunt absorbite în organism.

Aciditatea este măsurată cu ajutorul indicelui PRAL (potential renal acid load), care permite clasificarea alimentelor în funcţie de încărcătura lor acidă sau alcalină.

Conform doctorului Guy Fagherazzi, carnea, mai ales produsele procesate din carne, brânzeturile şi produsele lactate fac parte din alimentele cele mai acidifiante, în timp ce fructele şi legumele sunt, dimpotrivă, alcalinizante.

Cercetătorii de la Inserm au studiat alimentaţia unui eşantion de 66.000 de femei afiliate la MGEN (Mutuelle Générale de l’Education nationale – Societatea generală a educaţiei naţionale), timp de 14 ani, interval în care 1.372 dintre ele au contractat diabet de tip 2.

Comparând compoziţia alimentelor pe care le consumă şi ajustând rezultatele pentru a elimina ceilalţi factori de risc (obezitate, sedentarism şi tabagism), cercetătorii au descoperit că 25% dintre femei, care urmaseră dieta cea mai acidifiantă, aveau un risc cu 56% mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, în raport cu 25% dintre femeile care urmaseră dieta cea mai alcalinizantă.

Riscul a crescut chiar cu 96% în cazul femeilor cu constituţie normală, care consumau alimente cu încărcătură acidă ridicată, în timp ce creşterea era net mai redusă (cu 28%) în cazul femeilor obeze sau supraponderale, ceea ce sugerează că „în cazul femeilor cu risc crescut de diabet, efectul alimentaţiei ar fi mai redus”, arată Guy Fagherazzi.

Pentru a explica fenomenul, cercetătorul francez a avansat ipoteza conform căreia o dietă acidifiantă „antrenează o creştere a riscului de insulino-rezistenţă, altfel spus incapacitatea corpului de a secreta insulină, când are nevoie de aceasta pentru reglarea glicemiei.”

Medicul francez recunoaşte totodată necesitatea unor studii ulterioare, care să confirme rezultatele cercetărilor de până acum. Un studiu precedent, publicat în 2011, evocase deja existenţa unei legături între insulino-rezistenţă şi încărcătura acidă a alimentelor.

Surse: MediafaxDiabetologia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Iată cum lumina naturală poate să ajute diabeticii!
Iată cum lumina naturală poate să ajute diabeticii!
Soldații care apărau Zidul lui Hadrian erau infectați cu viermi intestinali, arată un studiu
Soldații care apărau Zidul lui Hadrian erau infectați cu viermi intestinali, arată un studiu
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu
Femeile își dau seama mai repede atunci când cineva este bolnav, arată un studiu
Demența la câini este mai comună decât credeai. La ce semne să fii atent?
Demența la câini este mai comună decât credeai. La ce semne să fii atent?
De ce victimele din Pompeii erau îmbrăcate cu haine groase de lână dacă Vezuviul a erupt în luna august?
De ce victimele din Pompeii erau îmbrăcate cu haine groase de lână dacă Vezuviul a erupt în luna august?
15 lucruri mai puțin știute despre Chris Rea
15 lucruri mai puțin știute despre Chris Rea
Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani
Brânza, asociată cu un risc mai scăzut de demență într-un studiu desfășurat pe 25 de ani
Psihologia indiferenței în relațiile apropiate. De ce indiferența celor dragi rănește profund și ce efecte are asupra sănătății emoționale?
Psihologia indiferenței în relațiile apropiate. De ce indiferența celor dragi rănește profund și ce efecte are asupra ...
Singurătatea și libertatea: cum se naște echilibrul dintre frica de abandon și independență
Singurătatea și libertatea: cum se naște echilibrul dintre frica de abandon și independență
Test de cultură generală. De ce se spune că potcoavele aduc noroc?
Test de cultură generală. De ce se spune că potcoavele aduc noroc?
Telescopul SPHEREx a finalizat prima hartă cosmică a întregului cer
Telescopul SPHEREx a finalizat prima hartă cosmică a întregului cer
Cât de compatibil este adevărul cu democrația?
Cât de compatibil este adevărul cu democrația?
Creștere accentuată a cazurilor de gripă. Ce recomandă Ministerul Sănătății?
Creștere accentuată a cazurilor de gripă. Ce recomandă Ministerul Sănătății?
Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală, este vinovat pentru moartea a 70 de milioane de oameni
Unul dintre cele mai controversate personaje ale istoriei contemporane. Adorat cu îndârjire şi astăzi în ţara natală, ...
Cum au fraudat doi români statul britanic cu sute de mii de lire sterline?
Cum au fraudat doi români statul britanic cu sute de mii de lire sterline?
Câți bani cash mai folosesc europenii?
Câți bani cash mai folosesc europenii?
Statele Unite interzic dronele fabricate în afara țării, în special cele din China
Statele Unite interzic dronele fabricate în afara țării, în special cele din China
Chiar și câinii pot face Alzheimer. Care sunt semnele de demență canină?
Chiar și câinii pot face Alzheimer. Care sunt semnele de demență canină?