În descoperirea gustului deosebit al boabelor de cafea eliminate de civetă, se pare că un rol important l-a avut colonizarea Indoneziei de către olandezi. Aceştia au interzis localnicilor să se apropie de câmpurile pe care era cultivată cafeaua, aşa că aceştia au fost forţaţi să colecteze boabele pe care le găseau în pădure, în resturile eliminate de către animale. După ce spălau şi prăjeau aceste boabe, localnicii au descoperit că aveau un gust deosebit, rezultând o cafea gustoasă şi rafinată, fără gustul amar al majorităţii sortimentelor de cafea.
Amatorii de Kopi Luwak susţin că această cafea este mai bună comparativ cu alte alte tipuri deoarece aroma sa este mai puternică datorită enzimelor speciale şi a procesul de fermentare la care este supusă în interiorul tractului digestiv al civetei.
Întregul proces pare interesant dacă ne imaginăm că în el sunt implicate animale care zburdă libere prin jungla indoneziană şi care se hrănesc cu boabe de cafea pe care apoi le culeg o serie de lucrători din excrementele animalelor.
Însă, realitatea este crudă şi povestea animalelor ce ajută la crearea acestei cafele este de-a dreptul tulburătoare.
Popularitatea acestei cafele combinată cu preţul ridicat pentru care se vinde a creat o industrie care nu ar trebui să existe.
Un anchetator de la PETA Asia a vizitat mai multe ferme de Kopi Luwak din satele din Indonezia şi Filipine, iar acum a pus la dispoziţia lumii întregi o serie de imagini în care a surprins suferinţa animalelor. Mulţi dintre producătorii de Kopi Luwak care deţin ferme susţin că ei comercializează cafea provenită din „surse sălbatice”. În realitate însă, clipul video de mai jos vă va arăta starea în care se află aceste animale ţinute captive în spaţii foarte mici şi hrănite doar cu boabe de cafea care nu le pot asigura substanţele nutritive necesare pentru a-şi păstra sănătatea.
Sursa: Tree Hugger