Viaţa extraterestră: pentru prima dată, cercetătorii au calculat câte planete locuibile ar conţine Calea Lactee – iar cifra este ameţitoare!
Miliarde de planete din galaxia noastră sunt de aproximativ aceeaşi mărime cu Terra, orbitează în jurul unor stele similare Soarelui nostru şi se găsesc în aşa-numita „zonă Goldilocks” – unde temperaturile nu sunt nici prea ridicate, nici prea joase, ci tocmai potrivite pentru permite apei să existe în stare lichidă, aceasta fiind o condiţie pe care oamenii de ştiinţă o socotesc indispensabilă pentru apariţia şi menţinerea vieţii.
Folosind date provenite de la telescopul Kepler al NASA, oamenii de ştiinţă au calculat, pentru prima dată, că în galaxia Calea lactee există 8,8 miliarde de planete de acest tip. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Science.
Înseamnă că „doar în galaxia noastră, Calea Lactee, e vorba despre 8,8 miliarde de aruncări ale zarului biologic”, spune Geoffrey Marcy, cercetător în cadrul Universităţii California – Berkeley şi unul dintre autorii studiului.
Pasul următor va fi examinarea, cu telescoapele mai puternice care vor fi construite în vitor, a atmosferei acestor planete, în căutarea unor indicii mai clare despre potenţialul lor de a găzdui viaţă.
Telescopul Kepler (azi dezafectat) a examinat 42.000 de stele – o fărâmă din totalul stelelor din galaxie – iar oamenii de ştiinţă au extrapolat rezultatele la sutele de miliarde de stele pe care le conţine Calea Lactee.
Pentru prima dată, ei au calculat – nu estimat – câte dintre stelele similare Soarelui au planete asemănătoare cu Pământul: 22%, cu o marjă de eroare de 8 procente. Iar aceste rezultate sunt preliminare, deoarece mai există încă un mare volum de date de analizat.
În galaxia Calea Lactee există aproximativ 200 de miliarde de stele, dintre care aproximativ 40 de miliarde sunt asemănătoare Soarelui nostru, spune Marcy. Aceste stele ar putea fi avea, în total, cca. 8,8 miliarde de planete similare cu Terra şi aflate în zona habitabilă – cu alte cuvinte, planete potenţial ospitaliere pentru viaţă.
Iar această cifră, de 8,8 miliarde, reprezintă doar începutul, deoarece oamenii de ştiinţă au luat în considerare, în acest studiu, doar stelele asemănătoare Soarelui, care însă nu reprezintă tipul de stele predominant în galaxie.
Mult mai răspândite sunt stelele pitice roşii, iar un studiu anterior arăta că aproximativ 15% dintre acestea ar avea în jur planete de mărimea Terrei, situate în zona Goldilocks.
Punând cap la cap toate aceste date, rezultă că ar exista cca. 40 de miliarde de planete de mărimea potrivită şi situate în zone potrivite, spune Marcy.
Dar aceste descoperiri, spune specialistul, ridică o întrebare dură: „dacă nu suntem singuri, atunci de ce există în galaxia noastră această «tăcere asurzitoare» din partea civilizaţiilor avansate?”
Sursa: FOXNews / Foto: NASA