Estimările oamenilor de ştiinţă variază destul de mult în ceea ce priveşte acest subiect. Unii experţi susţin că o persoana sănătoasă ar putea să respire cam 10 minute din momentul în care a fost îngropată de vie, în timp ce există şi estimări care sugerează că un individ ar putea să continue să respire şi 36 de ore.
Fireşte, totul depinde de cantitatea aerului din sicriu. Cu cât eşti mai mic, cu atât ai mai multe şanse de supravieţuire, deoarece ocupi mai puţin spaţiu, ceea ce însemnă că în sicriu există o cantitate mai mare de oxigen.
Astfel, dacă spunem că un sicriu obişnuit măsoară 213 pe 71 pe 58 cm, atunci în el ar intra cam 886 litri. În condiţiile în care corpul unui om obişnuit are cam 66 de litri, asta înseamnă că în sicriu ar rămâne 820 de litri de aer, dintre care 164 de litri ar fi oxigen. Dacă o persoană vie închisă în sicriu consumă 0,5 litri de oxigen pe minut, atunci ar putea trece 5 ore şi jumătate până ce ar rămâne fără oxigen.
Chiar şi aşa, fără ajutorul cuiva din exterior, omul din sicriu nu ar putea fi eliberat.
„O persoană prinsă într-o astfel de situaţie nu ar avea ce să facă. Odată intrat acolo, aşa rămâi”, a declarat profesorul Alan R. Leff de la Universitatea din Chicago, specialist în probleme pulmonare.
Chiar dacă individul îngropat de viu ar putea să iasă din coşciug fără să îşi fi terminat rezerva de aer, el s-ar afla într-o situaţie similară cu cea a unui om prins într-o avalanşă sau o alunecare de teren. Pământul va fi atât de dens şi de greu încât pieptul individului nu va fi capabil să se extindă în încercarea de a inspira.
În plus, chiar dacă persoana în cauză ar reuşi să se mişte, pământul greu va continua să cadă peste ea şi să îi intre în nări şi în gură, blocându-i căile respiratorii.
Pe de altă parte, pe măsură că se acumulează dioxid de carbon, individului i se va face din ce în ce mai somn şi înainte ca inima să i se oprească el va intra în comă.
Chiar dacă un om captiv într-un sicriu ar simţi cum se sufocă pe măsură ce i se termină rezerva de oxigen, el nu va fi conştient în ultimele sale clipe.
Sursa: Popular Science